Determinants of women empowerment with special emphasis on women's gender role attitudes and husbands' controlling behaviors
Kadınların cinsiyet rol tutumları ve eşlerin kontrol edici davranışları üzerinden kadının güçlenmesinin belirleyicileri
- Tez No: 393836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZAK ATİYAS, DOÇ. DR. MEHMET ALİ ERYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadının Güçlenmesi, Cinsiyet Rolü, Eş Kontrolü, Eğitim, Women Empowerment, Gender Role, Husband Control, Education
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kadınların pozisyonunu iyileştirecek pek çok yasal düzenleme vardır, ancak bunlar toplumdaki değişiklikler için yeterli değildir. Cinsiyet eşitsizliği probleminin en önemli çözümlerinden biri kadının güçlenmesidir. Kadının güçlenmesini, kadının cinsiyet rol tutumları ve eşin kontrol edici davranışları üzerinden ölçmek mümkündür. Bu tez, kadının güçlenmesini yukarıda belirtilen iki belirleyici üzerinden açıklamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla 2008 Türkiye Demografik ve Sağlık Araştırması verisi kullanılmış ve eğitim ve refah, kadının güçlenmesinin en önemli belirleyicileri olarak bulunmuştur. Refahın eğitim ile artırılabileceği düşünüldüğünde ülkeler ve hükümetler için kadını korumak ve aile içi ilişkilerinde güçlendirmek amacıyla eğitime öncelik vermek yararlı ve gereklidir.
Özet (Çeviri)
There have been many legal attempts to improve women's position, but these are not sufficient to realize changes in the societies. One of the most important solutions to the problem of gender inequality is women empowerment. It is possible to measure women empowerment on the basis of gender role attitudes of women and controlling behaviors of husbands. This thesis tries to explain women empowerment on the basis of these two important indicators stated above. 2008 Turkish Demographic and Health Survey data was used for this purpose, and education and wealth were found as the most important determinants of women empowerment. Considering wealth can be increased through education, it is beneficial and necessary for countries and governments to give priority to education in order to protect women and empower them in family relations.