Financial development and the magnitude of business cycle volatility
Finansal gelişmeler ve makroekonomik dalgalanmalar
- Tez No: 393837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNCİ GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Makroekonomik Dalgalanmalar, Oynaklık, Finansal Gelişme, Bankacılık, Hisse Senedi Pazarı, Business Cycles, Volatility, Financial Development, Banking, Stock Markets
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışma, finansal gelişimin makroekonomik dalgalanmalardaki oynaklığa etkisini 70 ülkenin 1990 ile 2010 yılları arasındaki panel verilerini kullanarak ampirik olarak incelemektedir. Bu çalışmada aynı zamanda makroekonomik oynaklığın finansal sistemlerin tipine bağlılığı da incelenmektedir: piyasa-tabanlı veya banka-tabanlı. Dinamik GMM (Generalized Method of Moments) tekniği kullanılarak yapılan bu çalışma, finansal sistemleri gelişmiş ülkelerde büyümedeki oynaklığın daha az olduğunu ve hisse senedi pazarının daha kuvvetli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda kısmen piyasa-tabanlı finansal sistemli ülkelerin daha fazla makroekonomik istikrara sahip olduklarını ortaya koymuştur. Bulduğumuz ampirik sonuçlar teorik görüşlerle tutarlı olarak, finansal gelişmenin asimetrik bilgileri azalttığını, kurumsal yönetime yardımcı olduğunu, şokları daha kolaylıkla azalttığını ve riskin dağıtılmasını kolaylaştırdığını ve bu yollarla oynaklığı azalttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This paper empirically analyzes the effect of financial development on business cycle volatility by using panel data from 70 countries for the period between 1990 and 2010. It also studies whether macroeconomic volatility depends on the type of the financial system: market-based versus bank-based. Using a generalized method of moments (GMM) technique, we find that countries with more developed stock markets and banking sectors have less volatility in output, with the stock market development having a more robust effect. We also show that countries with relatively more market-based financial systems appear to experience more macroeconomic stability. Our empirical results are consistent with the theoretical view that financial development helps to overcome information frictions and corporate governance issues, mitigates shocks more easily, and eases diversification of risks, thereby dampening the amplitude of volatility.