Belirsizlik üzerine makaleler
Essays on uncertainty
- Tez No: 398145
- Danışmanlar: PROF. DR. REFET SOYKAN GÜRKAYNAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Volatilite S¸okları, Mali Piyasalarda Volatilite, Konjonkt¨ur Dalgalanmaları, Finansal Geli¸smi¸slik, Merkez Bankası Ba˘gımsızlı˘gı, Merkez Bankası S¸effaflı˘gı, Uncertainty, Volatility Shocks, Financial Market Volatility, Business Cycles, Financial Development, Central Bank Independence, Central Bank Transparency
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma belirsizlik şoklarının reel ekonomiye etkisini inceleyen üç makaleden oluşmaktadır. Birinci makale mali piyasalardaki volatilite artışının reel üretim üzerindeki etkisini dinamik stokastik genel denge modeli çerçevesinde incelemektedir. Modelde, rasyonaliteleri kısmi olan bireylerin hisse senedi fiyatlarına dair beklentilerinin volatilitesindeki artış mali piyasalarda volatilite artışına yol açar. Volatilite artışı ise tüketim, yatırım ve istihdam ve reel üretimde azalmaya yol açar. Bu makalenin literatüre katkısı mali piyasalar kaynaklı volatilite artışını modellemek, mali piyasa volatilitesindeki artışın reel sektör üzerindeki etkisinin hangi mekanizmalar üzerinden işlediğini anlamak ve bu etkinin büyüklüğünü ölçmektir. İkinci makale, ampirik olarak, finansal gelişmişlik düzeyinin belirsizlik şoklarının reel etkilerini nasıl değiştirdiğini inceler. Analizde, genel belirsizlik seviyesi hisse senedi fiyatlarındaki volatilite ile ölçülür. İçsellik problemlerine karşı, analiz hisse senedi volatilitesi için doğal felaket, terörist saldırı ve siyasi darbe ve devrimler araç değişken olarak kullanılarak yapılmıştır. Analiz finansal olarak gelişmiş ülkelerde belirsizlik şoklarının üretime daha az zarar verdiği hipotezini güçlü şekilde destekler. Üçüncü makale ise, merkez bankası bağımsızlığı ve şeffaflığının belirsizlik şoklarının reel etkilerini nasıl değiştirdiğini ikinci makalede olduğu gibi araç değişken yöntemi ile inceler. Analiz merkez bankası bağımsızlığının belirsizliğin üretime olumsuz etkisini azalttığı hipotezini güçlü şekilde destekler. Merkez bankası şeffaflığı üzerine yapılan analizde ise bazı sonuçlar belirsizliğin olumsuz etkisini azalttığını gösterirken, diğer sonuçlar şeffaflığın fark yaratmadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of three essays on the real impacts of uncertainty shocks. The first essay investigates whether financial market volatility induces real downturns in a dynamic stochastic general equilibrium framework with heterogenous agents. In the model, an increase in the volatility of future stock price expectations of nonsophisticated agents causes an increase in the volatility of stock prices. This in turn generates a reduction in consumption, investment, employment and output. The model contributes to the literature by modeling financial market volatility in a general equilibrium framework, highlighting the mechanisms through which the impact works, and providing estimates of its magnitude. The second essay investigates whether financial development moderates the negative impact of uncertainty shocks on real economic activity. To address potential endogeneity concerns, the estimation is made using Two Stage Least Squares technique where plausibly exogenous disaster shocks are used as instruments for stock market volatility. The estimation results show that uncertainty shocks hurt countries with developed financial markets less. The third essay investigates the role of institutional characteristics of the central banks in moderating the negative consequences of uncertainty shocks using the same identification strategy as the second essay. The results provide strong evidence that central bank independence reduces the adverse effects of uncertainty shocks. As for the impact of central bank transparency, while in some specifications the results support its mitigating impact on the adverse effect of uncertanity, in others it doesn't have a significant moderating impact.