Abdominal histerektomi uygulanan hastalarda deksketoprofen trometamol ile deksmedetomidin'in preemptif analjezik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of preemptive analgesic effects of dexketoprofen trometamol and dexmedetomidine in abdominal histerectomy patients
  1. Tez No: 393892
  2. Yazar: SELDA KAYAALTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal histerektomi, deksketoprofen, deksmedetomidin, intravenöz morfin, postoperatif ağrı, preemptif analjezi, Abdominal hysterectomy, dexketoprofen, dexmedetomidine, intravenous morphine, postoperative pain, preemptive analgesia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada; abdominal histerektomi uygulanacak hastalarda postoperatif ağrı tedavisinde preemptif intravenöz (ıv) deksketorofen trometamol ile deksmedetomidinin analjezik etkilerininin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Kurumsal onay ve izin alındıktan sonra yaşları 18-65 yaş arasında, ASA I-II, abdominal histerektomi uygulanacak olan 60 hasta randomize olarak 30'arlı iki eşit gruba ayrılmıştır. Hastalara anestezi indüksiyonundan sonra, cerrahi insizyondan 10 dk önce deksketoprofen trometamol 50 mg (Grup I ) veya deksmedetomidin 1µg/kg (Group II) iv uygulandı. Postoperatif dönemde morfin kullanılarak Hasta Kontrollü Analjezi (HKA) sağlandı. Hemodinamik parametreler, Visüel Analog Skala (VAS) ile ağrı ölçümü, sedayon skoru, morfin tüketimi ve olası yan etkiler postoperatif 2, 6, 12 ve 24. saatlerde kaydedildi. Bulgular: Postoperatif 24 saatlik dönemde; ağrı skorları VAS ile değerlendirilen gruplar arasında VAS ağrı skorları benzer olarak bulundu (p>0,05). Toplam 24 saatlik morfin tüketimi Grup I ve II için sırasıyla 21,9 ± 13,9 ve 19,6 ± 12,2 mg idi (p>0,05). Yan etkiler açısından da gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma ile deksketoprofen trometamol ve deksmedetomidinin preemptif analjezik etkinlikleri benzer bulunmuştur. Aynı zamanda yan etki açısından da deksketoprofen trometamol ile deksmedetomidin arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate the effects of preemptive intravenous (iv) dexketoprofen trometamol and dexmedetomidine on the treatment of postoperative pain in patients who will be applied to total abdominal hysterectomy. Materials and Methods: After institutional approval and informed consent had been obtained, 60 patients (between the ages 18-65 years and ASA I-II) applied to abdominal hysterectomy randomly are allocated into two equal groups. Patients received iv dexketoprofen trometamol 50 mg (Group I) or iv dexmedetomidine 1µg/kg (Group II) after anesthesia induction and 10 minutes before surgical incision. Patient Controlled Analgesia (PCA) was supplied using morphine after postoperative period. Hemodynamics, pain measurement by means of visual analogue scale (VAS), sedation score, morphine consumption, and possible side effects were recorded at 2, 6, 12 and 24 h after surgery. Results: During the first 24 h after the surgery, pain scores measured by VAS score were assessed as similar with the mean pain scores among groups (p>0.05). The cumulative 24-h morphine consumption was in order of 21,9 ± 13,9 and 19,6 ± 12,2 mg for Group I and II (p>0,05). There was no significant difference between the groups in terms of side effects (p>0,05). Conclusion: The study demonstrated that preemptive analgesic effects of dexketoprofen trometamol and dexmedetomidine were similar. Also, there is no significant difference between dexketoprofen trometamol and dexmedetomidine in terms of side effects.