Hepsidin ve laktoferrinin anne sütüne geçen demir düzeyi üzerine etkisi
Effects of hepcidin and lactoferrin on the level of iron transferred to breast milk
  1. Tez No: 393893
  2. Yazar: ADEM DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Breast milk, hepcidin, lactoferrin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Demir tüm canlıların büyüme ve gelişmesi için son derece önemli olan bir elementtir. Özellikle ilk 6 aylık dönemde infantlar için tek demir kaynağı anne sütü olduğundan anne sütünün demir konsantrasyonu ve buna etki eden faktörleri belirlemek önemlidir. Bu çalışmada annenin demir durumunun, hepsidin düzeyinin ve anne sütündeki laktoferrinin anne sütüne geçen demir miktarı üzerine etkisi araştırılmıştır. Materyal–Metod: Bu çalışma Mayıs 2013 Kasım 2013 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesine başvuran bebeklerin annelerinden süt ve kan örnekleri alınarak yapıldı. Çalışmada herhangi bir sağlık problemi olmayan, yaşları 18 ile 36 arasında değişen, laktasyonun 15. gün ile 18. ay arasında olan ve matür bebek doğuran toplam 240 anneden, 08.00-12.00 saatleri arasında süt ve kan numuneleri alındı. Bulgular: Çalışma grubu hemoglobin, serum demir ve ferritin düzeylerinin normal ve düşük oluşuna göre gruplara ayrıldı. Annelerin 194 ünün (%80.8) hemoglobin değeri normal, 46 sının (%19.2) düşük bulundu. Serum demir düzeyine göre sınıflandırıldığında 170 annenin (% 70.8) demir düzeyininin normal, 70 annenin (% 29.2) düşük olduğu tespit edildi. Ferritin düzeylerine göre değerlendirildiğinde 140 annenin (% 58.3) ferritin düzeyinin normal,100 annenin (% 41.7) ferritin düzeyinin düşük olduğu görüldü. Hemoglobin, serum demir ve ferritin ile anne sütü demir konsantrasyonu arasında bir ilişki görülmedi. Hepsidin ile anne sütü demiri arasında pozitif bir korelasyonun olduğu dikkat çekti. Hemoglobin, serum demir ve ferritin düzeylerine göre ayrılan grupların anne sütü demir konsantrasyonları benzer bulundu. Hepsidin düzeyi yüksek olan grubun anne sütü demir konsantrasyonunun daha yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç: Annenin demir durumu anne sütüne geçen demir ve laktoferrin düzeyini etkilemez. Hepsidin yalnızca intestinal demir emiliminde değil aynı zamanda meme dokusunda da demir regülasyonundan sorumlu olan ve süte demir geçişinde etkili olan bir hormondur
Özet (Çeviri)
Objective: Iron is an element that is highly crucial for the growth and evolution of all living things. As breast milk is the sole source of iron for the infants particularly through the first 6 months of life, the iron concentration of breast milk and factors having effect on it are important to be identified. In this study, the iron status of the mother, the level of hepcidin and the level of lactoferrin present in (mothers') breast milk have been explored as for their effects on the level of iron transferred to the breast milk. Materials – Method: This study was conducted with the milk and blood samples taken from the mothers of the babies applying Children's Hospital of Erciyes University Faculty of Medicine between May 2013 and November 2013. During the study, from 08:00 a.m to 12:00 a.m, milk and blood samples were taken from a total of 240 mothers; having no health problems, ranging between 18-36 years of age, having given birth to mature babies and who were between the 15. day and 18. month of lactation. Results: The study population was groupped according to the normal or low levels of hemeglobin, serum iron and ferritin. The hemoglobin level for 194 (80.8%) of the mothers was found to be normal while it was found to be low for the remaining 46 (19.2%) of them. When classified according to the serum iron level; for 170 (70.8%) of the mothers, the level of iron was found to be normal while it was found to be low for 70 (29.2%) of the mothers. When assessed concerning the Ferritin levels, for 140 (58.3%) of the mothers the ferritin level was normal and it was low for the remaining 100 (41.7%) of the mothers. No relation between the concentration of iron in the breast milk and the level of hemeglobin, serum iron or ferritin was identified. There was a positive correlation between hepcidin and breast milk iron level, attracting attention. The breast milk iron concentrations of the groups formed according to the hemoglobin, serum iron and ferritin levels were found to be similar. For the group having hihger levels of Hepcidin, the breast milk iron concentration was also found to be higher. Conclusion: The iron status of the mother have no influence on the levels iron and lactoferrin transferred to the breastmilk. Hepcidin is the hormone, responsible not only for the intestinal absorption of iron but also for the regulation of iron in the mammary gland and it is influential for the transfer of iron to breast milk.