Şaşılık ameliyatı olan çocuklarda ameliyat öncesi ve sonrası yaşam kalitesi, depresyon ve ebeveynlerinde psikopatoloji taraması
Life quality and depression scale of children who had before and after strabismus surgery and psychopathological screening of their parents
- Tez No: 393900
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Depresyon, Ebeveyn Psikopatolojisi, Şaşılık, Yaşam Kalitesi, Children, Depression, Life Quality, Parents'Physiopathology, Strabismus
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada şaşılığı olan çocuklarda ameliyat öncesi ve ameliyattan sonra yaşam kalitesi, depresyon ve ebeveynlerinde de psikopatalojisi incelenmiştir.Şaşılık, göz hekimlerinin çocuklarda sıkça rastladığı bir hastalıktır. Çocuğun hasta olması yalnız kendisini değil ailesini de yakından etkiler. Hastalığının doğuştan veya sonradan olması, kazanıldığı yaş, çocuğun uyum düzeyi ve yetenekleri, aile içi iletişim, hastalığın derecesi, organ hasarı veya kaybı, ağrı, uygulanan tedavi yöntemi ve oluşan komplikasyonlar çocuğun toplumsal uyumuna, okul yaşantısına ve benzeri ilişkilerine farklı şekilde etki eder. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları şaşılık polikliniğinde takip edilen ve Eylül 2011 ve Ekim 2012 tarihleri arasında ameliyat edilen 8-12 yaş grubunda 50 çocuk çalışmaya alındı. Çocuklara ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 3. ve 6. aylarda Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği Çocuk Formu (ÇİYKÖ-Ç) ,Çocuk Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) ve ailelerine ise Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği Ebeveyn Formu (ÇİYKÖ-A) ve psikopataloji taraması için Ruhsal Belirti Tarama Testi (SCL -90R) uygulandı. Bulgular: Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği Çocuk ve Ebeveyn Formu puanlarında ve ÇDÖ Formu puanlarında ameliyat sonrasında ameliyat öncesine göre olumlu değişim olduğu saptandı. Ruhsal Belirti Tarama (SCL-90R) testi alt gruplarında ( obsesif kompulsif ve psikotizm hariç) ameliyat sonrasında ameliyat öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı olumlu farklılık saptandı. İlişki çalışmaları sonucunda SCL-90RTOP ile ÇDÖ arasında ameliyat öncesi iyi düzeyde pozitif ilişki, ameliyat sonrası 3.ayda orta düzeyde pozitif ilişki, ameliyat sonrası 6. ayda zayıf düzeyde pozitif ilişki tespit edildi. ÇİYKÖ-Ç alt grupları ile ÇDÖ arasındaki ilişki anlamlı bulunamadı. ÖTP-A ile SCL-90RTOP arasındaki ilişki anlamlı bulunamadı . Ameliyat öncesi ÖTP-Ç ile SCL-90R alt gruplarından OC, INT, ANX, HOS, PSY, EM arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. Ameliyat öncesi PSTP-Ç ile SCL-90R alt gruplarından SOM, OC, HOS, PHOB, PSY arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. Ameliyat öncesi FSTP-Ç ile SCL-90R alt gruplarından ANX, HOS, EM arasında anlamlı negatif ilişki saptandı . Ameliyat sonrası 3. ayda ÖTP-Ç ile SCL-90R alt gruplarından OC, INT, DEP, ANX, HOS, PHOB, PSY, EM arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. Ameliyat sonrası 3. aydaki FSTP-Ç ile SCL-90R alt gruplarından OC, INT, ANX, HOS, PHOB, PAR, PSY, EM arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. Ameliyat sonrası 6. aydaki ÖTP- Ç ile SCL-90R alt gruplarından OC, DEP, ANX, HOS, PHOB, PSY, EM arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. Ameliyat sonrası 6. aydaki PSTP-Ç ile SCL-90R alt gruplarından SOM, OC, ANX, HOS, PHOB, PSY arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. Ameliyat sonrası 6. aydaki FSTP- Ç ile SCL-90R alt gruplarından OC, HOS, PHOB arasında anlamlı negatif ilişki saptandı. Sonuç: Bu çalışmada şaşılık ameliyatı geçiren 8- 12 yaş arası çocuklarda ve ebevenylerinde ameliyatttan sonra ameliyat öncesine göre Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği Çocuk Formu (ÇİYKÖ-Ç), Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği Ebeveyn Formu (ÇİYKÖ-A), Çocuk Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Ruhsal Belirti Tarama (SCL-90R) testlerinde istatistik olarak anlamlı olumlu değişiklik tespit edildi. Şaşılığı olan çocuklarda depresyon, yaşam kalitesi algıları, ebeveynlerindeki psikopatoloji ve bunların birbiriyle ilişkisinin daha iyi anlaşılması için daha geniş örneklemi olan kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; life quality and depression of children who had strabotomy before- after surgery and also psychopathology of their parents are examined. Strabismus is a disease which ophthalmologists come across commonly with pedriatric patients. Ilness of the childers effect not only themself but also their family directly. The illness being innate or acquired, the age of its occurrence, adaptation level and abilities of the child, intra-family communication, severity of disease, organ damage or loss, pain, applied treatment method and complications of disease effects child's social harmony, school life and etc. relations differently. Material and Method: Followed by Erciyes University in eye clinic of medical faculty, 50 Children who had the surgery between September 2011 and October 2012 at the age of 8-12 were taken for study. Quality of life scale form for children and depression scale for children were applied to children during 3-6 month before and after the surgery. For their families quality of children life scale form for parents and mental sypmtom check list (SCL -90R) were applied. Findings: It is understood that there is a positive change in the point of depression scale for children,quality of life scale form for children and for parents after the surgery. After the surgery in subgroups of mental sypmtom check list (SCL-90R) except obsessive compulsive and psychoticism, it is understood that there is a reasonable difference on statics after the surgery. According to the result of correlation studies, there is a good level positive relation between SCL-90R-total and depression scale for children before the surgery, medium level positive relation after the 3rd month and low level positive relation after the 6th month. We can not find any meaningful correlation between subgroups of quality of life scale form for children and depression scale for children. It can not be found any meaningful relation between SCL-90R total score and scale total score- parent. Meaningful negative correlation is found among OC, INT, ANX, HOS, PSY, EM from subgroups of SCL-90R and scale total score- parent before the surgery. Meaningful negative correlation is found among SOM, OC, HOS, PHOB, PSY from subgroups of SCL-90R and pyschosocial total score-child before the surgery. Meaningful negative correlation is found among ANX, HOS, EM from subgroups of SCL-90R and physical healty total score-child before the surgery. Meaningful negative correlation is found among OC, INT, DEP, ANX, HOS, PHOB, PSY, EM from subgroups of SCL-90R and scale total score-child after the 3rd month of surgery. Meaningful negative correlation is found among OC, INT, ANX, HOS, PHOB, PAR, PSY, EM from the subgroups of SCL-90R and physical healty total score- child after the 3rd month of surgery. Meaningful negative correlation is found among OC, DEP, ANX, HOS, PHOB, PSY, EM from the subgroups of SCL-90R and scale total score- child after the 6th month of surgery. Meaningful negative correlation is found among SOM, OC, ANX, HOS, PHOB, PSY from the sub groups of SCL-90R and pyschosocial total score- child after the 6th month of surgery. Meaningful negative correlation is found among OC, HOS, PHOB from the subgroups of SCL-90R and physical healty total score- child after the 6th month of surgery. Conclusion: In this study, it is found that there is positive meaningful correlation change on tests (quality of life scale form for children, quality of children life scale form for parents, mental sypmtom check list (SCL-90R) and depression scale for children) statical point which are concerned with the children who had strabotomy between the age of 8-12 and their parents after the surgery. It is neccessary to have more samples in order to understand depression of children who suffer from strabismus, perception of life quality, parents'physiopathology and relations among them.