Genç ve yaşlı multiple miyeloma hastalarında tedavi yanıtını ve sağ kalımı etkileyen faktörler
Affecting factors of treatment response and survival in young and elderly patients with multiple myeloma
  1. Tez No: 393904
  2. Yazar: BURHAN SAMİ KALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: multiple myelom, sağkalım, retrospektif çalışma, yaş, age, multiple myeloma, retrospective evoluation, survival
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: Multiple Miyeloma tek bir klondan kaynaklanan plazma hücrelerinin kemik iliğinde nadir olarak da diğer organlarda kontrolsüz ve monoklonal immunglobülin üretimi ile ilişkili olan hastalıktır. Tanı anındaki ortalama yaş 70`tir. Tanı anındaki hastaların 2/3 si 65 yaş ve üzerindedir. Bu retrospektif çalışmada, istatistiksel analizler yapılarak tanı anındaki laboratuvar verilerinin, myelom tiplerinin, evrelerinin ve uygulanan tedavilerin yaş grupları arasında istatiksel olarak anlamlı fark olup olmadığı ve yaşın toplam sağkalım üzerine olan etkisinin araştırılması planlanmıştır. Hastalar (Gereç) ve Yöntem: Aralık 1998 ile Nisan 2014 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Eriskin Hematoloji Kliniğinde Multipl Myelom tanısı ile izlenmiş, 30-80 yaş aralığında olan 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 30-54, 55-64, 65 ve üstü olmak üzere 3 yaş grubuna ayrıldı. İstatistiksel analizler yapılarak tanı anındaki parametrelerin ve uygulanan tedavilerin yaş grupları arasında anlamlı fark olup olmadığı ve yaşın toplam sağkalım üzerine olan ilişkisi araştırıldı Bulgular: Çalışmada yaş gruplarına göre sağ kalım süreleri ve incelenen değişkenlerin karşılaştırma sonuçları sunulmuştur. Yaş gruplarına göre (33-54, 55-64, 65 yaş üzeri) değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı gözlemlenmiştir. Basamak 1 tedavisi, Kalsiyum ve ALP değişkenlerine göre yapılan karşılaştırma sonucunda gruplar arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiştir. Basamak 1 tedavisinde 65 yaş üzerinde VAD alan 39(%74.6), 55-64 yaş grubunda ise 68(%85) hasta vardır. ALP' ye göre gruplar arası karşılaştırma sonucunda 30-54 yaş ile 55-64 yaş arasında benzer çıkarken 65 yaş üzerinde medyan değeri daha düşük seyretmektedir. Kalsiyumda 55-64 yaş grubu ile 65 yaş üzeri hastalar farklı medyan değerlerini gösterirken 30-54 yaş grubu iki grupla benzer özellikler göstermektedir. Sağ kalım sürelerinin yaş gruplarında farklı olmadığı görülmüştür. Sonuç: Yaş grupları arasında, tanı anındaki parametrelerde (kalsiyum ve ALP haricinde) ve sağ kalım süresinde anlamlı bir farklılık olmadığı anlaşıldı. Sağkalım süresi, yaş grupları arasında farklı çıkmadığı için değişkenler anlamlı kabul edilmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Multiple Myeloma resulting from a single clone of plasma cells in the bone marrow as rare in other organs and uncontrolled monoclonal immunoglobulin production is associated with the disease. The average age at diagnosis is 70. At the time of diagnosis 2/3 of the patients have are over the age of 65. In this retrospective study was planned as to whether a statistically significant difference laboratory datas at the time of diagnosis , types of myeloma, stage and treatment between the age groups and to investigate the effects of age on overall survival. Patients (Materials) and Methods: December 1998 and April 2014 between Erciyes University, Medical Faculty Hospital, department of Adult Hematology, diagnosis of Multiple Myeloma in the 30-80 age range area of 200 patients were included in the study. Patients were divided into 3 different age groups. (30-54, 55-64, 65 and over). Statistical analysis was performed and investigated the difference of parameters at the diagnostic time and treatment between the age groups and the effects of age on overall survival. Results: Survival according to age group and compare the results of the variables in the study were presented. According to age groups (33-54, 55-64, 65 years) it was observed that there was no significant difference between the variables. Step 1 treatment, Calcium and Alp variables according to the result of the comparison made between the groups, a significant difference has been observed. At step 1 treatment, over 65 years while the patients receiving VAD are 39(%74.6), In the 55-64 age group 68 patients receive VAD chemotherapy. ALP according to the comparison result between the groups, While similar in the 30-54 and 55-64 age group, is much lower than the median value over 65 years. Calcium, for patients over 65 years with the 55-64 age group showed different median values, the 30-54 age group shows similar features two groups. Survival time, there is no difference between age groups Conclusion: Among age groups, at the moment of diagnosis parameters (except for calcium and ALP) and survival time was not found to be a significant difference. Still, it did not affect survival time and was not statistically significant