Tavşan kulağı konkavitesinin tek başına skoring insizyon ile veya siyanoakrilat doku yapıştırıcısı ile kombine edilerek düzeltilmesi
Straightening the concavity of rabbit auricular cartilage by scoring incision alone or combined with cyanoacrylate tissue adhesive
- Tez No: 393914
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÖZYAZGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Septoplasti, septum deviasyonu, siyanoakrilat, skorlama insizyonu, Septoplasty, septum deviation, cyanoacrylate, scoring incision
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada konkav yapıdaki kıkırdakların skorlama insizyonları veya bütil siyanoakrilat yardımlı çeşitli teknikler ile düzeltilme sonuçlarının elde edilmesi, bütil siyanoakrilatın toksik etkilerinin ortaya konması ve skorlama insizyon hatlarındaki histolojik değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar ile septum deviasyonu cerrahisine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 21 adet erkek Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Tavşan kulak kepçesi proksimalinden elde edilen konkav şekilli kıkırdak parçalarından kontrol grubu ve bunun yanında skorlama insizyonları, skorlama insizyonları ve bütil siyanoakrilat kombinasyonu, kıkırdak greftin bütil siyanoakrilat ile yapıştırılması veya kemik greftin bütil siyanoakrilat ile yapıştırılması işlemlerinin uygulandığı dört grup oluşturuldu. Kontrol grubu ve düzeltici işlemlerin uygulandığı kıkırdaklar tavşan sırtında oluşturulan poşa yerleştirildi. Birinci, 2., 4. haftalarda ve 9. ayda gerçekleştirilen sakrifikasyonlar neticesinde elde edilen kıkırdaklar üzerinde histolojik incelemeler yapıldı. Ayrıca 9. ayda sakrifikasyonu planlanan tavşanlara ait kıkırdakların ilk hal, düzeltici işlem sonrası ve sakrifikasyon sonrası çekilen fotoğrafları üzerinde kıkırdak eğikliğindeki değişimin hesaplanabilmesi amacıyla açısal ölçümler yapıldı. Elde edilen tüm sonuçlar düzeltici işlem uygulanan gruplar ile kontrol grubu arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Uygulanan düzeltici işlemlerin herbirinin tavşan kulak kıkırdağının konkavitesini düzeltmede istatistiksel olarak etkili olduğu ve elde edilen düzelmenin 9 ay boyunca korunduğu gözlendi. Dokuzuncu aydaki kondrosit yoğunluğu kemik greft yapıştırma grubunda diğer tüm gruplara göre azalmıştı. Dokuzuncu aydaki inflamasyon şiddeti, yabancı cisim reaksiyonu şiddeti ve bütil siyanoakrilat yoğunluğu kıkırdak greft yapıştırma ve kemik greft yapıştırma gruplarında kontrol, skorlama ve skorlama+bütil siyanoakrilat gruplarına oranla daha fazlaydı. Skorlama insizyonlarının uygulandığı kıkırdaklarda gerçekleştirilen histolojik incelemelerde insizyon hatlarında fibrozis ya da kondrosit proliferasyonu gözlenmedi. Sonuç: Skorlama insizyonları, skorlama insizyon hatlarına bütil siyanoakrilat uygulanması, kıkırdak greft yapıştırma ve kemik greft yapıştırma konkav tavşan kulak kıkırdağının düzeltilmesinde etkin tekniklerdir. Uygulanan düzeltici işlemlerin tavşan kulak kıkırdağının konkavitesini düzeltmedeki etkinlikleri birbirinden farklı değildir. Kıkırdak veya kemik greftlerin tespiti için kullanılan bütil siyanoakrilat, klinik olarak düzeltme işlemini olumsuz etkilemeyecek şekilde daha fazla inflamasyon ve yabancı cisim reaksiyonuna neden olmaktadır. Bu deney modelinde 9. aya kadar bütil siyanoakrilat rezorbe olmamaktadır. Skorlama insizyonlarında fibrozis/skar dokusu ya da kondrosit proliferasyonu gerçekleşmemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purposes of this study were to obtain the results of straightening concave cartilages by scoring incisions or different surgical techniques that combined with butyl cyanoacrylate, to investigate the toxic effects of butyl cyanoacrylate and histologic changes along the scoring incision lines. It was aimed to adapt the obtained results to septoplasty procedures. Materials and Methods: Twenty-one male New Zealand rabbits were used in this study. Concave cartilage strips which were harvested from the proximal side of the rabbit auricle were used for control group and other four groups in which scoring incisions, scoring incisions combined with butyl cyanoacrylate, cartilage graft bonding or bone graft bonding were performed. Control group and straightened cartilages were placed in a subcutaneous pouche that was placed in the posterior trunk of the rabbit. Histologic examinations were performed by the sacrifications at time intervals of 1st, 2nd, 4th week and 9th month. Furthermore, angle measurements of straightened cartilages of rabbits which were planned to sacrificy at 9th month were performed via photograps taken before straightening procedure, after straightening procedure and sacrification. Obtained results were compared between control group and the groups in which straightening techniques were performed. Results: It was shown that all procedures were effective for straightening the concavity of rabbit auricular cartilages and straightening effect of the techniques was stable during 9 months. Chondrocyte density of bone graft bonding group was lower than other groups at the 9th month of study. Severity of inflammation and foreign body reaction and density of butyl cyanoacrylate in cartilage bonding and bone bonding groups were lower than control, scoring and scoring+butyl cyanoacrylate groups at the 9th month of the study. Histologic examinations of scorred cartilages showed that there was no fibrosis or chondrocyte proliferation along the scoring incision lines during the study period. Conclusion: Scoring incisions, scoring incisions combined with butyl cyanoacrylate, cartilage graft bonding and bone greft bonding are effective techniques for straightening the concave rabbit auricular cartilages. All techniques have equal affect on straightening the concavity of rabbit auricular cartilage. Use of butyl cyanoacrylate for bonding cartilage and bone grafts causes more severe inflammation and foreign body reaction than control, scoring and scoring+butyl cyanoacrylate groups without any clinical sign. In this experimental model, butyl cyanoacrylate has not resorbed for 9 months. Scoring incisions are not filled with fibrosis/scar tissue or chondrocyte proliferation.