Diyabetik ayak ülseri tedavisinde intralezyonel epidermal growth faktor uygulamasının sonuçları
Results of intralesional recombinant human epidermal growth factor in diabetic foot ulcers
- Tez No: 393921
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Ayak, EGF (Epidermal Growth Faktör), Diyabetik Ülser, Diabetic Foot, EGF, Diabetic Ulcer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Diyabetik ayak ülseri tedavisinde intralezyonel epidermal growth faktor uygulamasının sonuçlarını değerlendirmek Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Wagner sınıflamasına göre sınıf 2-5 arasında lezyonu olan onsekiz yaş ve üstü erişkin hastalar alındı. Hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Evre 0 ve 1 grubu olan hastalar, Epidermal Growth Faktör (EGF) tedavisi gerektirmediğinden Evre 5 hastalar ise amputasyon gereken hastalar olduğu için çalışma dışında bırakıldı. Bir cm'den küçük ayak ülserleri, maligniteler, gebelik ve emziren hastalar çalışma kapsamı dışında bırakıldı. Çalışmaya yirmisi erkek, dördü kadın olmak üzere toplam yirmidört hasta alındı. Tüm hastaların ayak yaraları Wagner sınıflamasına göre değerlendiridi. Ülserli doku salin veya klorheksidinli solüsyonla temizlendi. Nekrotik dokuyu kaldırmak için gerektiğinde debritman yapıldı. Hastalar, 75 mikrogram EGF içeren lipofilik formulasyonu ile haftada üç defa olmak üzere ve maksimum sekiz hafta olacak şekilde tedavi edildi. Hastaların demografik bilgileri ve tedavi takipleri formlara kaydedildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61,42 yıl ( en küçük- en büyük.19-80) olarak bulundu. 24 hastanın biri tip 1 diyabet, yirmiüçü tip 2 diyabet olarak tespit edildi. Hastalarda diyabet süresi ortalama 13 yıl olarak bulundu. Diyabetik ayak ülser süreleri ortalama 110,2 gündü. Hastaların 17'si ( %70,8) insülin, 7'si (%29,2) oral antidiyabetik kullanıyordu. Hastaların 15'i ( %66,7) Wagner evre üç olup 14'ünde (%58,3) daha önceden diyabatik ayak yarası olduğu belirtilmiştir. Hastalarda granülasyon cevabı ortalama 34 günde elde edildi. Tümüyle yaranın kapanması 52 günde oldu. Üç hastada nüks saptandı, bu hastalardan da ikisinde amputasyon yapıldı. Tartışma: Diyabet hastalarının %15'inde ayaklarında ülser meydana gelmekte ve ortalama olarak bu hastaların %25'inde amputasyon gerekmektedir. Diyabetik ayak ülseri (DAÜ) iyileşme süreci, kronik enflamasyon, fibroblast fonksiyonundaki bozukluk, yoksul anjiyogenez ve hücre göçü eksikliği gibi faktörler tarafından engellenmektedir. Diyabetik ayak ülseri olan hastalarda ideal tedavi majör bir amputasyonu önleyebilmektedir. Sonuç olarak kronik diyabetik ayak ülserinde EGF uygulaması güvenli alternatif tedavi metodu olarak tavsiye edilebilir. Ancak olayın etkinliğinin net olarak ortaya konabilmesi için çok merkezli daha fazla sayıda çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study our aim was to analyse the clinical efficacy of intralesional recombinant human epidermal growth factor in diabetic foot ulcers (DFU). Material and Method: We include the patients who were between stage 2 and stage 5 according to Wagner Classification and older than 18 years old. Patients analysed retrospectively. We excluded the patients who were stage 0 and stage 1 because there is no indication for Epidermal Growth Factor (EGF) injection in this patients; we also excluded the patients who were stage 5 because amputation was only option for them. Ulcers less than 1 cm, malignancy, pregnancy and nursing is other exclution criteria for this study. There were 24 patients included the study; twenty patients were male ,four patients were female. All patient's foot ulcers were assesed due to Wagner Classification. We used salin and clorhexidin containing solution for cleaning wounds. When there was need to remove necrotic material debridmand applied. Patients with DFU received EGF; 75 μg, intralesionally 3 times per week. Treatment continued up to 8 weeks. Patients demographic information and clinic progress documented. Results: Patient's overall age were 61,42(min-max 19-80). One patient had Diabets Mellitus (DM) type 1, remanining 23 had DM type 2. The duration of DM was overall 13 years. DFU duration were overall 110,2 days. Seventeen patients (%70,8) used insulin, 7 patients (%29,2) were used oral antidiabetics for DM. 15 patients (%66,7) were stage 3 according to Wagner Classification and 14 patients (%58,3) had experienced DFU before. The overall full granulation response time was 34 day; overall complete wound closure time was 52 day. We obtained recurrence in three patients and two of them goes to amputation surgery. Conclusion: % 15 of diabetic patients experienced foot ulcer any time of their life and % 25 of them need to amputation surgery fot this ulcers. The healing process in DFU is inhibited by factors such as chronic inflammation, defects in fibroblast function, poor angiogenesis, and lack of celluler migration. As a result; ;intralesionel EGF injection in DFU, can be advised as a safe alternative treatment option. For monitorize the exact efficacy of this treatment protocol there is need to more multicentered studies.