Tiroid papiller karsinomunda immunohistokimyasal ezrin, moesin, survivin, ICAM-1, NCAM ekspresyonunun tanısal yararı ile tümör invazyonu ve metastazıyla ilişkisi
Diagnostic utility of immunohistochemical ezrin, moesin, survivin, icam-1, ncam expression in thyroid papillary carcinoma and correlation with tumour invasion and metastasis
  1. Tez No: 393974
  2. Yazar: SÜMEYYE KOZACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Papiller tiroid karsinomu, ezrin, moesin, survivin, ICAM-1, NCAM, Papillary thyroid carcinoma, ezrin, moesin, survivin, ICAM-1, NCAM
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Tiroid Papiller Karsinomunda İmmunohistokimyasal Ezrin, Moesin, Survivin, ICAM-1, NCAM Ekspresyonunun Tanısal Yararı İle Tümör İnvazyonu Ve Metastazıyla İlişkisi Endokrin sistemin en sık görülen malignitesi olan tiroid kanserlerinin en yaygın formu papiller tiroid karsinomudur (PTK). Son yıllarda ülkemizde ve tüm dünyada insidansında belirgin artış izlenen PTK'unun prognozunu etkileyen klinik ve patolojik özellikler pek çok çalışmada bildirilmektedir. Bunun yanısıra bazı olgularda tanı güçlüğü hala devam etmektedir. Ezrin, moesin, survivin, ICAM-1 ve NCAM birçok malignitenin tanısında ve prognozunda yardımcı olan ve olma potansiyeline sahip rutinde kullanılmayan belirteçlerdir. Çalışmamızda bu belirteçlerin PTK tanısındaki yararı ve prognostik faktörlerle ilişkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada 43 adet PTK olgusu ilk aşamada yaş, cinsiyet, histolojik alt tip, makroskopik tümör çapı, tümör odak sayısı, lenfovasküler invazyon, kapsül invazyonu, lenf nodu metastazı ve uzak metastaz yönünden incelenmiştir. Daha sonra her olguya immunohistokimyasal olarak Ezrin, moesin, survivin, ICAM-1 ve NCAM antikorları uygulanmış ve boyanma yaygınlıkları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar birbiri ile karşılaştırılıp immunohistokimyasal verilerin prognostik verilerle arasındaki ilişki istatistiksel olarak araştırılmıştır. Sonuç olarak papiller tiroid karsinomunda immunohistokimyasal olarak ezrin, moesin, survivin, ICAM-1 ve NCAM ekspresyonları ile bunların tümör çapı, tümör odak sayısı, lenfovasküler invazyon, tiroid kapsül invazyonu ve lenf nodu metastazını içeren prognostik faktörlerle ilişkisi değerlendirildiğinde tüm belirteçlerin tümör tanısında istatistiksel olarak anlamlı ekspresyon gösterdiği bulunmuştur. Ancak survivin ekspresyonu ile lenf nodu metastazı arasındaki korelasyon ve ICAM-1 ekspresyonu ile kapsül invazyonu arasındaki korelasyon dışında prognozla herhangi bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
iagnostic Utility Of İmmunohistochemical Ezrin, Moesin, Survivin, ICAM-1, NCAM Expression İn Thyroid Papillary Carcinoma And Correlation With Tumour İnvasion And Metastasis Papillary thyroid carcinoma(PTC) is the most common form of thyroid cancer which is the most frequent endocrine malignancy. In recent years, a significance increase was seen in the incidence of papillary thyroid carcinoma in our country and around the world. And in many studies, several clinical and pathological features releated to prognosis have been reported. Also diagnostic difficulties are still continue in some cases. Ezrin, moesin, survivin, ICAM-1 ve NCAM are supporter markers for diagnosis and prognosis of many malignancies but not used in routine. In our study, diagnostic utilities of this markers in PTC and their relationship with prognostic factors were researched. In this study, 43 cases diagnosed as PTC previously havebeen examined in terms of age, sex, histological subtype, macroscopic tumor size, number of tumoral focus, lymphovascular invasion, thyroidal capsular invasion and lymp node metastasis. Then, immunohistochemical Ezrin, moesin, survivin, ICAM-1 ve NCAM antibodies applied to slides of each case and staining intensity was evaluated. Rsults have been compared with each other and relationship between immunohistochemical datas with prognostic parameters are evaluated statistically. Consequently, when the immunohistochemical expression of Ezrin, moesin, survivin, ICAM-1, NCAM in PTC and their relationship between prognostic factors containing macroscopic tumor size, number of tumoral focus, lymphovascular invasion, thyroidal capsular invasion and lymph node metastasis were evaluated, all of this markers were found to show statistically significant expression in the diagnosis. But there was no relation between prognostic parameters and immunohistochemical expression, except the correlation of survivin expression with lymp node metastasis and ICAM-1 expression with capsular invasion.