Total tiroidektomi uygulanan hastalarda lipokalin 2'nin klinik tanı ve prognoza etkisi
Effect of lipocalin-2 on diagnosis and prognosis in thyroid papillary carcinoma
  1. Tez No: 797809
  2. Yazar: MUSTAFA ALKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İmmunohistokimya, lipokalinler, papiller, prognostik faktörler, tiroid kanseri, Immunohistochemistry, lipocalins, papillary, prognostic factor, thyroid cancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Tiroid papiller karsinom en sık görülen tiroid malignitesidir. Papiller karsinom tanısı tümörün mikroskobik özellikleri ve immunohistokimyasal yöntemlerle konulmaktadır. Rutin immunohistokimyasal yöntemler olarak CK19, HBME-1, Galektin-3, CD56, S100 ve RET belirteçleri kullanılmaktadır. Hiçbir boyanın duyarlılığı ve özgüllüğü %100 olmadığından bu belirteçler bir panel olarak kullanılmaktadır. Lipokalin-2 178 aminoasitten oluşan ve yaklaşık 25 kDa ağırlığında lipokalin ailesinin üyesi bir proteindir. Bu çalışmada tiroid papiller karsinomlu hastalarda lipokalin-2'nin tanıdaki araştırılmıştır. Ayrıca bu çalışmada lipokalin-2 yüksekliği ile prognostik faktörleri değerlendirerek lipokalin-2 ekspresyonu ile prognoz arasındaki ilişkiyi araştırdık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Haziran 2018- Haziran 2022 tarihleri arasında Kayseri Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Hastalıkları Kliniği'nde total tiroidektomi uygulanan 18 yaş üstü papiller karsinomlu 63 hasta ile kontrol grubu olarak benign nedenlerle opere olan 65 hasta dahil edilmiştir. Her iki hasta grubu klinik özellikleri ile beraber patolojik spesimenlerde lipokalin-2 immunohistokimyasal boyası ile boyanma yoğunluğu ve frekansı açısından kıyaslandı. Ayrıca tiroid papiller karsinomlu hasta grubunda hastanın yaşı, cinsiyeti, tümör çapı, tümör alt tipleri, ekstratiroidal uzanım, multifokalite, boyunda lenf nodu metastazı varlığı gibi durumlar açısından boyanma yoğunluğu ve frekansı açısından da kıyaslama yapıldı. Bulgular: Benign nedenlerle opere edilen 65 hastanın 4 (%6,1)'ünde farklı derecelerde boyanma yoğunluğu ve frekansında boyanma olurken, papiller karsinomlu 63 hastanın 56 (%88,8)'sında boyanma olduğu görüldü(p0.05). Tiroid papiller karsinomun prognostik faktörleri olan cinsiyete göre yaş, tümör çapı, patolojik tümör alt tipleri, ekstratiroidal uzanım, multifokalite, boyunda lenf nodu metastazı ile lipokalin-2 boyasının ile boyanma yoğunluğu ve frekansı arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Lipokalin-2'nin tiroid papiller karsinomunda rutinde kullanılan boyalar kadar tanıya yardımcı olabileceği düşünüldü. Ancak boyanma yoğunluğu ve frekansının şiddeti ile prognostik faktörler arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid papillary carcinoma is the most common thyroid malignancy. The diagnosis of papillary carcinoma is performed by microscopic features of the tumor and immunohistochemical methods. CK19, HBME-1, Galectin-3, CD56, S100 and RET markers are used as routine immunohistochemical methods. Since no dye has 100% sensitivity and specificity, these markers are used as a panel. In this study, lipocalin-2 was investigated in the diagnosis of patients with thyroid papillary carcinoma. In addition, in this study, we investigated the relationship between lipocalin-2 expression and prognosis by evaluating high lipocalin-2 levels and prognostic factors. Materials and Methods: Our study included 63 patients with papillary carcinoma over the age of 18 who underwent total thyroidectomy in Kayseri City Hospital Ear Nose Throat and Head and Neck Diseases Clinic between June 2018 and June 2022, and 65 patients who were operated for benign reasons as the control group. Both groups of patients were compared in terms of the intensity and frequency of staining with Lipocalin-2 immunohistochemical staining in pathological specimens, along with their clinical features. In addition, a comparison was made in terms of staining intensity and frequency in the patient group with thyroid papillary carcinoma in terms of age, gender, tumor diameter, tumor subtypes, extrathyroidal extension, multifocality, presence of lymph node metastasis in the neck. Results: While 4 (6.1%) of 65 patients who were operated for benign reasons had staining at varying degrees of staining intensity and frequency, 56 (88.8%) of 63 patients with papillary carcinoma had staining (p0.05). No significant correlation was found between the prognostic factors of thyroid papillary carcinoma, age, tumor diameter, pathological tumor subtypes, extrathyroidal extension, multifocality, lymph node metastasis in the neck, and Lipocalin-2 staining and staining intensity and frequency (p>0.05). Conclusion: It was thought that lipocalin-2 could help the diagnosis of thyroid papillary carcinoma as much as the routinely used dyes. However, no significant correlation was found between the intensity and frequency of staining and the prognostic factors.