Farelerde yapılan osteomiyelit modelinde rank-L serum seviyesi ile diğer enfeksiyon belirteçlerinin ve kültür sonuçlarının korelasyonu çalışması
The correlation study performed between rank-L serum level and other infection indicators and culture results covering osteomyelitis model implemented on mice
- Tez No: 394145
- Danışmanlar: PROF. FEHMİ VOLKAN ÖZTUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteomiyelit, Labaratuar belirteci, RANK-L
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Osteomiyelit kemikte inflamatuar süreçlerin önemli rol oynadığı ve kemik doku hasarı ile seyreden bir enfeksiyondur. Teşhisinde kullanılan standart mikrobiyolojik yöntem, doku kültürü yaparak mikroorganizmanın tanımlanması şeklindedir. Serumda ise enfeksiyon belirteçleri olarak lökosit sayısı, CRP, sedimantasyon ve prokalsitonin gibi değerler ölçülür. Bu yöntemler enfeksiyonun şiddetini göstermekle birlikte kemikte oluşan hasarı göstermemektedir. Çalışmadaki amacımız kemikte yıkım durumunu gösterdiği bilinen RANK-L serum seviyesinin enfeksiyon şiddeti ile korele olup olmadığını incelemektir. 60 adet Balb/c cinsi dişi fare 15 (enfekte olmayan) ve 45 (enfekte) adetlik 2 gruba ayrıldı. Anestezi altında 15 adetlik kontrol grubunun tibiaları 21 gaujluk iğne ile delinerek intrameduller alana ulaşıdı ve 50 mikrolitre sklerozan madde (Lauromacrogol 200, Aethoxysklerol®) uygulandı. 45 adetlik gruba ise diğer gruba yapılan işlemlere ek olarak intrameduller alana 2x108/ml S.aureus suşu içeren solüsyondan 0.1 ml inokule edildi. 3 hafta boyunca her hafta, her iki gruptan 5'er adet fare sakrifiye edilerek kanları ve tibiaları alındı. Geride kalan 30 adet enfekte fare 15 'erli 2 gruba ayrıldı. Bir gruba teikoplanin 20mg/kg (targocid®) tedavisi verildi ve diğer gruba ise tedavi verilmedi. Dört haftalık tedavi süresinin 2. haftasında her iki gruptan da 8'er adet fare, dördüncü haftanın sonunda da kalan 14 adet fare sakrifiye edildi. Sakrifiye edilen tüm farelerin kanları ve tibiaları alındı. Tibialara kantitatif doku kültürü yapıldı ve kan örneklerinde beyaz küre, C reaktif protein, prokalsitonin ve RANK-L çalışıldı. İstatistik çalışmasında normal dağılıma uygunluk durumlarına göre 2'den çok grup karşılaştırmalarında ANOVA, Kruskal Wallis ve tek değişkenli genel doğrusal modeller kullanıldı. Farklılık çıkan gruplarda ikili karşılaştırmalar için post hoc Bonferroni testi kullanıldı. İlk 3 haftalık osteomiyelit oluşum döneminde kontrol grubunda RANK-L seviyesi enfekte gruba göre daha yüksek saptandı. Çalışmanın 2. bölümünde tedavi almayan ve alan gruplarda RANK-L seviyesi ile mikroorganizma sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Tedavi almayan grupta RANK-L ve prokalsitonin arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardır. Çalışmanın tümü değerlendirildiğinde RANK-L seviyesinin mikroorganizma sayısı ve serumdaki diğer belirteçler ile korele olmadığı ve tedaviye verilen yanıtın izlenmesinde güvenilir bir belirteç olmadığı izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CORRELATION STUDY PERFORMED BETWEEN RANK-L SERUM LEVEL AND OTHER INFECTION INDICATORS AND CULTURE RESULTS COVERING OSTEOMYELITIS MODEL IMPLEMENTED ON MICE Osteomyelitis is an infection,due to which inflammatory processes play important role at bone resulting in bone tissue damage.Our purpose by this study is to examine that whether or not RANK-L serum level,which is known as reflecting the demolition level of bone, is correlated with severity of the infection. 60 pcs female mice from Balb/c family were classified into two groups as 15 pcs ( non-infected) and 45 pcs(infected).Through drilling of tibias of 15 pcs control group with a needle under anesthesia, intramedullar region was reached and and 50 mikrolitre Sclerosing substances (Lauromacrogol 200, Aethoxysklerol®) were applied. 0.1 ml solution containing s.aureus with 2x108/ml was inoculated to intramedullar region of the group of 45 pcs in addition to the processes performed to the other group.Every week during the period of three weeks,five mice from both groups were sacrificed and their tibias and blood were retrieved. The remaining 30 pcs infected mice were divided into two groups with 15 pcs. The treatment of teikoplanin with 20 mg/kg (targocid®) was applied to one group and it wasn't applied to another group.At the second week of four-week duration of treatment, eight mice from both group were sacrificed, and remaining 14 mice were sacrificed at the end of the fourth week.Blood and tibias of all mice sacrificed were retrieved. Quantitative tissue culture were applied to tibias.WBC, C reactive protein,and procalcitonin and RANK-L were used to examine blood samples. In the statistical study, ANOVA, Kruskal Wallis, and general linear models with single variable were used for groups comparasion of more than two groups in accordance with their suitability for normal distribution. Post hoc bonferroni test was used for binary comparisons of groups where differences occured. RANK-L level of control group was determined higher than the infected group during the first 3 weeks osteomyelitis formation period. In the second part of the study,any statistically and significant correlation wasn't determined between RANK-L level and number of micro-organisms covering treatment applied and treatment non applied groups. When all of the study evaluated,it was observed that level of RANK-L wasn't correlated with number of microorganisms and other indicators in serum and wasn't a reliable indicator in monitoring the response for treatment. Key words : Osteomyelitis, Laboratory İndicator, RANK-L