Akut miyokard enfarktüsü geçiren diyabetik olmayan hastalarda insulin direnci ile SYNTAX skoru arasındaki ilişki
Relationship between insulin resistance and SYNTAX score in non diabetic patients with acute myocardial infarction
- Tez No: 394146
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAMSARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut miyokard enfartüsü, SYNTAX skoru, insulin direnci, Acute myocardial infarction, SYNYAX score, insulin resistance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
İnsulin resistansı, henüz Tip 2 diyabet gelişmeden en erken saptanabilen anormalliktir ayrıca hipertansiyon,hiperlipidemi ve kardiyovasküler hastalıkların gelişiminde altta yatan önemli bir patofizyolojik mekanizmadır. Yakın zamandaki kanıtlar insulin direncinin koroner damar yatağı üzerinde direk proaterojenik etkisini ortaya koymuşken, bu durumun angiografik olarak gösterilen ateroskleroza ve klinik olaylara yansıması ile ilgili yeterince çalışma bulunmamaktadır. Biz bu çalışmamızda akut miyokard enfartüsü geçiren diyabetik olmayan hastalarda HOMA indeksi ile ölçülen insulin direnci ile SYNTAX skoru arasındaki ilişkiyi araştırmak istedik. Bu çalışmaya diyabeti olmayan ve akut miyokard enfarktüsü geçiren 85 hasta dahil edildi.Hastalar HOMA ile ölçülen insulin direncine göre iki grupa ayrıldı. HOMA indeksi Açlık plazma insülin (µU/l)xAçlık plazma glukoz (mg/dl)/405 formülü ile hesaplandı. HOMA-IR 1,8 olan 42 hasta Grup 2'de idi. Yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, bel çevresi, vücut-kitle indeksi ile hipertansiyon, hiperlipidemi, aile öyküsü, sigara içimi öyküsü saptandı. İlk başvuru arteryel kan basınçları kalp hızları ve ejeksiyon fraksiyonları ölçüldü. 12 saat açlık sonrası yoğun bakım takiplerinde alınan kan örneklerinden laboratuvar verisi olarak açlık kan şekeri, HbA1C, insulin düzeyi, lipid profili (total kolesterol, LDL, HDL, VLDL, trigliserid), ürik asit, ast, alt, total ve direk billirubin, Na, K , kreatin ve hemogram değerleri incelendi. Angiografiye alınan hastaların SYNTAX skoru, SYNTAX score calculator 2.1.1 kullanılarak hesaplandı. HOMA-IR 1,8 olan 42 hasta Grup 2'de idi. Her iki grup yaş, cinsiyet, hipertansiyon, hiperlipidemi, sigara içimi, aile öyküsü açısından benzerdi (p>0.05). Vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi Grup 2'deki hastalarda Grup 1'deki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek olarak saptandı ( Grup 1 de VKİ 26,9±3,6 kg/m2, Grup 2' de 29,5±3,7 kg/m2, p=0,002 ve bel çevresi Grup 1'de 97,9±10,7cm, Grup 2'de 104,2±10,1cm, p=0,007). Açlık kan şekeri (AKŞ), total kolesterol, HOMA, insulin ve HbA1c Grup 2 deki hastalarda Grup 1 deki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek saptandı. ( sırasıyla; AKŞ 107,3±14 -96,4±11, p0.05). Hastaların angiografik olarak, SYNTAX skoru Grup 2 deki hastalarda 16,3±6,7 iken Grup 1 deki hastalarda 10,3±5 saptandı (p% 50 lezyon olan ana damar sayısı 1,56±0,7 iken, Grup 2 deki hastalarda 1,98±0,8 olarak bulundu (p=0.013). Grup 2 deki hastalarda infarkttan sorumlu lezyon en fazla sol ön inen arterde olduğu saptandı (p=0.055). SYNTAX Skoru ile HOMA-IR değerleri arasında anlamlı pozitif bir korelasyon saptandı (r =0,338,p:0.002).
Özet (Çeviri)
Insulin resistance represents the earliest detectable abnormality in type 2 diabetes, and is one of the major underlying mechanisms of hypertension, hyperlipidemia and cardiovascular diseases. Recent evidence supports a direct proatherogenic effect of IR (insulin resistance) on the coronary vasculature, but the relation between IR and angiographic atherosclerosis in a real-world clinical setting is uncertain. In this study, We aim to investigate any possible association between SYNTAX score and insulin resistance measured by Homa index in the onset of the myocardial infarction in nondiabetic patients. We enrolled 85 non diabetic patients with acute myocardial infarction. Patients were divided into two groups according to their HOMA index. Group 1 included 43 patients and Homa-IR was 1.8. HOMA-IR was calculated by fasting blood glucose (mg/dl)xFasting insulin(µU/l /405. Blood samples were taken after 12 hours fasting at the intensive coronary care unit follow up. Biochemical analysis, ejection fraction, body mass index (BMI), waist circumference were also measured. Coronary angiography was performed and SYNTAX score was calculated by SYNTAX score calculator 2.1.1. In both groups, age, sex, hypertension, hyperlipidemia, smoking, family history were similar (p> 0.05). Body mass index and waist circumference were statistically significantly higher in patients at group 2 compared to in patients at group 1 (in Group 1 BMI 26.9 ± 3.6 kg / m 2, Group 2 at 29.5 ± 3.7 kg / m2, p = 0.002 and waist circumference 97.9 ± 10,7cm Group 1, Group 2 104.2 ± 10,1cm, p = 0.007). Fasting blood glucose(FBG) , total cholesterol, HOMA, insulin and HbA1c were statistically significantly higher in patients Group 2 compared to Group 1 patients (respectively; FBG 107,3±14 -96,4±11, p 0.05). SYNTAX score was 16.3 ± 6.7 for patients in Group 2 and it was found 10.3 ± 5 for patients in Group 2 (p %50 are 1,56±0,7 in Group 1,and it was 1,98±0,8 in Group 2 (p=0,013) There were significant positive correlation between SYNTAX score and HOMA-IR (r = 0.338, p = 0.002). Insulin resistance assessed by HOMA index during the acute phase of myocardial infarction in patients without diabetes is significantly associated with higher SYNTAX score.