Nevşehir merkez, Avanos ve Ürgüp ilçelerinde ceviz (Juglans regia L.) seleksiyonu
Walnut (Juglans regia L.) selection in Nevşehir province center, Avanos and Ürgüp towns
- Tez No: 394274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Seleksiyon, Verim, walnut, selection, yield
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada; 2013 yılında Nevşehir Merkez, Avanos ve Ürgüp İlçelerinde tohumdan yetiştirilmiş ceviz popülasyonları içerisinden, üstün meyve özelliklerine sahip ümitvar tiplerin seçilmesi amaçlanmıştır. Seleksiyonun başlangıç aşamasında hastalıklardan ari ve yüksek verimli olduğu gözlemlenen 55 adet tipten meyve örnekleri alınmıştır. Selekte edilen tiplerde meyve uzunluklarının 27,70-46,80 mm ve ortalama 38,52 mm, meyve yüksekliklerinin 28.60-39.20 mm ve ortalama 33,50 mm, meyve genişliklerinin 27,10-38,20 mm ve ortalama 31,88 mm, meyve kabuk kalınlıklarının 0,76-2,28 mm ve ortalama 1.545 mm, meyve ağırlıklarının 7.85-16.50 g ve ortalama 11.72 g, iç ağırlıklarının 3,82-7,95 g ve ortalama 5,78 g, iç oranlarının % 34,30-63,36 ve ortalama % 48,99, ham yağ oranı % 32,92-71,74 ve ortalama % 61,39, protein oranının % 10,71-22,35 ve ortalama % 16,35 arasında değiştiği bulunmuştur. Seleksiyon kriterleri doğrultusunda 13 adet ümitvar tip belirlenmiştir. Çalışma ile bölgenin ceviz için önemli düzeyde varyasyonu barındırdığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In present study, walnut types grown from seeds in Nevşehir province center, Avanos and Ürgüp towns were investigated in year 2013 to provide to select promising types with regard to superior fruit characteristics. During the first selection process, fruit samples of 55 disease–free types which fruit loads more than normal were collected. Considering the selection criteria, fruit length of selected types varied between 27,70-46,80 mm, average 38,52 mm, fruit height of selected types varied between 28.60-39.20 mm average 33,50 mm, fruit width of selected types varied between 27,10-38,20 mm average 31,88 mm, , fruit shell thickness of selected types varied between 0,76-2,28 mm average 1.545 mm, fruit weights of selected types varied between 7.85-16.50 g average 11.72 g, fruit endocarp weights of selected types varied between 3,82-7,95 g average 5,78 g, fruit endocarp ratios of selected types varied between % 34,30-63,36 average % 48,99, fruit crude oil ratios of selected types varied between % 32,92-71,74 average % 61,39, fruit protein ratios of selected types varied between % 10,71-22,35 average % 16,35. According to selection criteria, 13 pieces of promosing types have been determined. Consequently; a significant level of variation for the study were found to contain the region with walnuts.