İkinci aşama gündem belirleme çalışması: 2012 Gana genel seçimlerdeki siyasal kampanyaların gazete haberlerinde çerçevelenmesi
Examining second level of agenda setting: News frames of newspapers on the political campaign on the Ghanaian general election in 2012
  1. Tez No: 394321
  2. Yazar: BABA ALHASSAN YAKUBU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gündem Belirleme, Çerçevelenme, İkinci Aşama, Siyasal Kampanyaları, siyasal Partı, Gazete, Agenda Setting, Framing, Second-level, Political Campaign, Newspaper, Political party
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Maxwell McCombs and Donald Shaw'ın 1972 yılında çığır açan Gündem Belirleme Kuramı, 1968 Chapel Hill, başkanlık seçim kampanyası sırasında medyanın rolünü inceleyen çalışmalarıyla doğdu. Araştırmacılar bu çalışmayla seçim kampanyalarıyla ilgili haberlerin medyada yer almasıyla birlikte seçmenlerin siyasal konularda medyadan nasıl etkilendiğini ortaya çıkarmakla kalmadılar kuramı daha da genişlettiler.“İkinci Aşama Gündem Belirleme Çalışması: 2012 Gana Genel Seçimlerindeki Siyasal Kampanyaların Gazete Haberlerinde Çerçevelenmesi”araştırmasıyla ABD, İngiltere, İspanya ve İsveç gibi birçok ülkede yapılan ve uluslararası literatürde bir çok atıf alan Gündem Belirleme Kuramı kapsamında sorulan temel soru Ganalı seçmenler için de soruldu. Gazetelerdeki yer alan siyasi konular ve siyasal kampanyalarla ilgili haberler kamunun gündeminin şekillendirilmesine doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkisi kabul edildiğinden araştırma kapsamında Gana halkının geniş bir kesimi tarafından güven duyulan, mesleki deneyim ve tarafsızlık bakımında en iyi olarak kabul edilen, saygın ve apolitik olması (siyasal taraflılığı olmaması) beklenen“iki devlet gazetesi”seçildi. Siyasal konuların ve siyasal kampanyaların medyada yer alma oranı, haberi vermenin şekli seçmenleri ikna etmede ve bazı konuların kamu gündeminde fark edilmesinde şekillendirici olabilmektedir. Bu nedenle çalışmada ahlaklılık, duygular, çatışma ve ekonomi genel başlıkları kapsamındaki çerçeveler ile iki önemli siyasal aday hakkında çerçeveler toplam 801 haber üzerinden incelenmiştir. Bu çalışma ayrıca The Daily Graphic ve The Ghanaian Times, gazeteleriyle ilgili Gana'da yapılan ilk çalışmadır. Çalışma sonucunda seçimlerle ilgili The Daily Graphic gazetesinin The Ghanaian Times gazetesinden daha fazla haber yayınladığı belirlenmiştir. The Daily Graphic gazetesi The Ghanaian Times gazetesi ile karşılaştırıldığında haber yapma konusunda Ulusal Demokrasi Meclisi (NDC) partisini Yeni Milliyetçi Parti (NPP)'ye göre daha fazla tercih etmiştir. Ayrıca Yeni Milliyetçi Parti (NPP) The Ghanaian Times gazetesine seçim ile ilgili hiç kampanya reklamı vermemiştir. Kampanyaların gazetelerde konulaştırılması ve üslubu bakımından iktidarda olan Ulusal Demokrasi Meclisi (NDC)'den yana, muhalefet partisinin karşıt durumdadır. Haber metinlerinde adaylarla ilgili olarak Avrupa ülkelerinde ve ABD'de olduğu gibi benzer yayınlar olmakla birlikte Batı ülkelerinde olduğu gibi skandallar değil politikalar ve sorunlar gündeme gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Following the ground-breaking study by Maxwell McCombs and Donald Shaw in 1972 which looked at the role of the media in 1968 presidential campaigning in Chapel Hill which birthed the Agenda-Setting theory, Communication Scholars have not only confirmed how the media coverage on campaigns influence voters on political issues but have futher broadened this theory. However, most of the research referred to in the international literature is done in the US, Spain, Sweden, Britain. Therefore, the question regarding the link between this theory and the voters in Ghana needs to be asked. The study examined second level of agenda settıng: news frames of newspapers on the campaıgn and advertısements about the ghanaıan general electıons ın 2012 Perpusive sampling was used to select the only two state newspapers which are considered not only to be Ghana's respectable and non-political newspaper but are arguably the best in terms of professionalism and nuetrality. They are relied on by the larger Ghanaians populace. That is, the stories published by this newspapers have the propensity to inform people about politics and political campaigns thereby directly or indirectly setting the public agenda . The study first of it's kind in Ghana is relevant in that, in examining the content of the The Daily Graphic and The Ghanaian Times, further uses 4 framing issues to evaluate the morality, emotions, conflict and economy concerning the two biggest political candidates. The rate at which media covered political/campaign related issues, the nature of the news reports, could shape how the public perceive not only the issues but the salience of issues in the public agenda. The study found out that, the Daily Graphic had a lot of publications than the Ghanaian Times indicating that, the Daily Graphic is a preference to the Ghanaian Times among the National Democratic Congress (NDC) and the New Patriotic Party (NPP). The New Patriotic Party (NPP) did not even advertise on the Ghanaian Times newspaper. Although the news coverage favoured the (NDC), the incumbent political party more than the opposition, in terms of coverage and tone, but there is no overall bias toward the (NPP) political party. Personality coverage has gained grounds in Ghana just like how it is in the United States as well as in Europe, bu the news coverage placed emphasis on policies and issues, as compared to coverages from scandals as it is in some of the Western countries.