Proje yönetimi yaklaşımı ile yol yapımında kum oranını artırarak verimliliğin sağlanması
Project management approach in road construction with implementation of increasing the sand equivalent
- Tez No: 394428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEPANTA NAİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yol Yapım Projeleri, Proje Yönetiminin Değerini Değerlendirme Mühendisliği, Kum Eşdeğeri, Road Construction Projects, Value Engineering in Project Management, Sand Equivalent
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Her yıl ülkenin bütçe ve mali kaynaklarının büyük bir kısmı yol yapımı gibi projelerin gelişimine yönelik yatırımlara sarf edilmektedir. Yol yapımında meydana gelen zaman, maliyet ve kalite, yönetim stratejilerinin önemi, güvenirlilik gibi sayısız sorunların varlığı, gelişmekte olan çağımız bilimine olan ihtiyacı artırmaktadır. İlaveten devlet ve milli projelerdeki mühendislik yönetim sistemi kullanımında doğan hukuki gereklilikler, bu projelerin uzmanlarının ve bilirkişilerinin ihtiyacı olan kapsamlı çözümler, evrensel ve uygulamaların yardımının eksikliğini göstermektedir. Bahsedilenlerin önemi özellikle yönetim ve programlama kurumu gibi devlet kuruluşlarını kanunları düzenleme ve düzenlenmiş uygulamalara başvurmaya itmiştir. Ancak buna rağmen şartları düzeltmek için üretilen çözümler amacıyla yapılan araştırmalar devlet projelerindeki sorunların ölçümü zaman, maliyet ve kalite açısından ülke mühendisliğinde mevcut bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu araştırmada atılacak ilk adımın düzgün ve bütün etkenleri kapsamayı güdecek şekilde atılması gayretini taşımakta ve projenin doğuracağı sonuçların özellikle kanunların düzenlenmesine ve uygulamalara yoğunlaşan bölümlerin bilimsel ve akademik çalışma merkezlerinde yararlanılması umut edilmektedir. Bu projede proje yönetiminin değerini değerlendirme mühendisliğinin kullanımı ile yol yapımı ve çalışma prosedürü alanında yenilikler odak noktaya oturtulmuştur. Projelerin yüksek maliyeti, uygulamalardaki zorluklar ve geniş zaman ihtiyacının (zaman eksikliği) proje yönetiminin değerini değerlendirme mühendisliğinin yol yapımında kullanılmasının önemini vurgulayan faktörler olması sebebiyle aynı zamanda proje yönetim mühendisliğinin yol yapımında neden kullanıldığının önemini de gösteren projelerdeki yüksek maliyet, uygulamalardaki zorluklar ve uzun zaman süreci gibi faktörlerden dolayı yenilikçi bir senaryo en temel yaklaşım olarak çalışma prosedüründe kullanılacaktır. Dağ taşlarını kullanarak alt temelin eldesi ve uygulanması için kum eşdeğerinin artırılması yenilikçi bir çalışma olmuştur ve sonuç olarak teknik usullere dayanarak kalitenin artması, maliyetin ve zamanın azalması, makine ve aletlerde randımanın artmasına yeni bir bakış açısı getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Every year a large part of the funds and financial resources of the country invests on huge development projects, including the road projects. Given many problems arising in the implementation of road projects, which are in particular related to three factors of time, cost and quality, has increased the importance of providing executive and reliable solutions by using modern sciences and technologies more than ever. In addition, this legal requirement in the use of Value engineering in project management in state and national project management causes the need for a comprehensive and applied approach that can be used to guide managers and experts of the projects. Although governmental organizations, especially the Organization of Management and Planning of Iran, have developed rules and guidelines associated with this method, but there have been limited studies for finding solutions to improve the implementation of government projects and to assess their problems in terms of time, finance and quality in the engineering association of the country. Therefore, this study aims that to go the first step properly and with considering of all the aspects and hopes that the results of this thesis, specifically those parts focusing on the development of the laws and procedures, would be helpful by scientific and academic centers and authorities. In this study, using Value engineering in project management, a new innovative approach in the construction projects is used. Given the high cost of the project and difficulty of its implementing as well as high duration of project's implementation are among the main reasons for value engineering projects in construction projects, an innovative approach was used as the main instruction. Increasing the Sand Equivalent in the preparation and implementation of the sub-base using the mountain rock was a new approach that was used, which ultimately improved quality of implementation based on technical principles, reduced cost, reduced time, and increased efficiency of devices and machinery.