Elazığ yöresinde yetiştirilen Kösetevek üzüm çeşidinin kalite kırmızı şarap üretim potansiyelinin belirlenmesi
Determination of the red wine production potential of Kösetevek grape variety cultivated in Elazığ province
- Tez No: 394598
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT CABAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kösetevek Üzümü, Kösetevek Kırmızı Şarabı, Kalite, Fenolik Bileşikler, Aroma Maddeleri
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Elazığ ilinin Koruk köyünde yetiştirilen siyah Kösetevek üzümü ve bu üzümden elde edilen kırmızı şarabın kalite şarap üretimine uygunluğu araştırılmıştır. Üzümün kalite şarap üretimine uygunluğunu belirlemek için üzümde şeker, asit, fenolik bileşiklerinin olgunluk durumu ve aroma maddeleri analizleri, şarapta genel bileşim, fenolik bileşikler, aroma maddeleri ve duyusal analizler yapılmıştır. Kösetevek şarabında 42 adet aroma maddesi tanımlanmış ve aroma maddelerinin toplam miktarı 86.9 mg/l olarak belirlenmiştir. Kösetevek şarabı kalite açısından değerlendirildiğinde toplam asit hariç diğer bileşenlerin oldukça uygun olduğu, toplam fenolik bileşikler, antosiyanin ve tanen açısından oldukça güçlü bir şarap verdiği belirlenmiştir. Duyusal açıdan şaraplar koyu menekşe renkli, dolgun, kırmızı meyve (kiraz, erik), yanık şeker, kuru meyve aromalarınca zengin olarak tanımlanmıştır. Kösetevek üzümünde düşük asit miktarı kalite şarap açısından bir sorundur. Bu nedenle üzümün tek çeşit olarak şaraba işlenmesi yerine Öküzgözü şarabıyla kupaj yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the black Kösetevek grape, cultivated in the village of Koruk in the province of Elazig, and the appropriateness of its red wine for quality wine production were investigated. To determine the suitability of grapes for quality wine production, sugar content, acid and the maturity status of phenolic compounds in grapes was determined, and the general composition, phenolic compounds, aroma compounds and sensory analysis of wine were carried out. Forty two aroma compounds were identified in Kösetevek wine, and the total amount of aroma compounds was found to be 86.9 mg/l. In terms of quality evaluation of Kösetevek wine, it was determined that its components is appropriate except total acidity and the variety yields strong wine in view of total phenolic compounds, anthocyanins and tannins. As to sensory evaluation, its wine was characterized as dark violet colour, high body and rich in red fruit (cherries, plums), burnt sugar and dried fruit odors. Low acidity in Kösetevek wine is a problem for quality wine production. Therefore, instead of processing alone, it is suggested that the variety should be blended with Öküzgözü to achieve a better quality. Key Words: Kösetevek grape, Kösetevek Red Wine, Quality, Phenolic Compounds, Aroma compounds.