How did the Kurds of Turkey acted politically against the policies of the great powers? 1850 – 1950
Türkiye Kürtleri süper güçlerin politikaları karşısında siyasi olarak nasıl hareket ettiler? 1850 - 1950
- Tez No: 394709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER YILMAZ DEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kürt sorunu, Kürt sorunun kökenleri, Kürt sorunu ve Süper güçler, Sykes-Picot antlaşması, Kürt Ermeni ilişkileri, Sevr ve Lozan antlaşmasının Kürt sorunu üzerindeki etkisi
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez mevcut Kürt sorunun kökenlerini gün yüzüne çıkartmak için şu soruya cevap vererek açıklık getiriyor. "Türkiye Kürtleri süper güçlerin (İngiltere, Rusya, Fransa ve ABD) politikaları karşında, siyasi olarak nasıl hareket ettiler? 1850-1950. Bu cevap mevcut sorunun yakın geçmişteki kökenlerini ele alarak, fakat soruna dar bir çerçeveden bakarak uluslararası boyutuna dikkat çekiyor. Bu çalışma Kürt hareketlerinin Süper Güçlerle nasıl ilişki içinde olduklarını ve görüşmelerini nasıl değerlendirdiklerini kapsıyor. Ayrıca, bu çalışma Süper Güçlerin politikalarını ve Kürt milli hareketlerine karşı nasıl bir tutum sergilediklerini, Türk milli hareketlerinin politikalarını ve Süper Güçlerle olan ikili ilişkilerini gösteriyor. Süper Güçler, Osmanlı sonrası politikalarını gizli Antlaşma Sykes-Picot ile sergileyip ve Ortadoğu'nun yeniden şekillendirilmesi için Sevr ve Lozan antlaşmaları ile bu politikalarını gerçekleştiriyorlar. Bütün bunlar Kürt Sorunun temel kökenleridir. Bu çalışma, konunun coğrafik boyutlarını ve diğer sınırlandırmaları ile belirlenmiş bir zaman aralığında meselenin ana sebepleri üzerinde yoğunlaşıyor. Bu metotla bu çalışma Süper Güçlerin 1850 -1950 yılları arasında kendi milli çıkarları doğrultusunda Kürt Sorunun oluşmasında etkin rol oynadıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis clarifies the roots of the contemporary the Kurdish issue. By asking, how did the Kurds of Turkey acted politically against the policies of the Great Powers (Great Britain, Russia, France and later the USA)? 1850-1950. However, the issue has its historical roots in the near past, but the problem is discussed in a narrow sphere. International dimension of the Kurdish issue are also considered seriously. The study emcopmasses, how the Kurdish national movements behaved and evaluated the process with negotiations in their relations with Great Powers. Besides, the Great Powers policies and attitude towards the Kurdish movements and the Turkish national movement policies and relations with Great Powers are clearly revealed in this work. Great Powers post the Ottoman policies are clarified with Sykes–Picot secret agreement and reshaping of the Middle East is defined in Sevrés and Lausann eagreement. These all are the main reasonand roots of Kurdish issue. After providing the dimensions and limitations of the topic, the paper presents the issue with topic quality, time and geography that clarify the issue and focus on the base of the problem. By doing this, the study just opened a new path for Kurdish issue that Great Powers had affected it during 1850-1950 on behalf of their interests. KeyWords: Kurdish issue, Kurdish issue roots, Kurdish issue and Great Powers, Sykes–Picot agreement, Kurdish–Armenian relations, Sevrés and Lausanne Treaties effects on Kurds,