Kıbrıs'ta yeni bulunan enerji kaynaklarının Kıbrıs Sorunu çözümüne etkisi
The effect of new - found energy resources to the Cyprus Problem i̇n Cyprus
  1. Tez No: 394721
  2. Yazar: GAYE ALTUNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cyprus, Energy Sources, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kıbrıs, Akdeniz'de stratejik öneme sahip bir adadır. Akdeniz'in“Güvenlik Kalesi”dir ve yeni dönemde“enerji havzası”olmaya adaydır. Bu bölgeyi daha da önemli kılacak olan ise yeni enerji koridorunun Avrupa'nın Rusya bağımlılığını azaltması olacaktır. Doğu Akdeniz'in uluslararası enerji sektörünün bir parçası olması ve jeopolitiğinin artması, münhasır hakların paylaşımında ciddi diplomatik çaba gerektirmektedir ve Ada'nın bütününde çözülmesi gereken ana konuya yeni bir çözüm getirecektir. Yeni bulunan enerji kaynakları bu noktada soruna çözüm üretmek açısından önemli bir noktadır. Doğu Akdeniz'deki yeni enerji havzaları Kıbrıs-Türkiye-Yunanistan arasında ki tarihi sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede ortaya konulan asıl konu enerji kaynaklarının mevcut sorunu çözmedeki etkisidir. Anahtar Kelime: Kıbrıs, Enerji Kaynakları, Türkiye.
Özet (Çeviri)
Cyprus is an island which is strategically important. It is the security center of Mediterranean and candidate for“energy area”for new era. The fact that new energy corridor reduces Europe's dependency on Russia makes this area more important. That East Mediterranean is the part of international energy sector and increases its geopolitics diplomatically require effort in sharing exclusive rights and it will bring a solution to the main subject that must be solved. At this point, new found energy sources are very important in terms of generating solutions. New energy areas at East Mediterranean make a major contribution to generate solutions for the problems among Cyprus-Turkey-Greece. In this frame the primary concern is the effect of energy sources in eliminating problems.