Türkiye'de beden eğitimi ve spor alanında 2004 - 2014 yılları arasında yapılmış yüksek lisans tezlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of the master thesis conducted in the field of physical education and sport from 2004 to 2014 in Turkey
  1. Tez No: 394753
  2. Yazar: HARUN KAAN ATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN ÇELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Beden Eğitimi Öğretmenliği, Beden Eğitimi ve Spor, Physical education, sport, physical education teaching, physical education and sports
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'deki Yüksek Öğretim Kurumları bünyesinde, 2004-2014 yılları arasında“Beden Eğitimi ve Spor”alanında yapılan Yüksek lisans tez çalışmalarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversitelerde Beden Eğitimi ve Spor alanında hazırlanan yüksek lisans tezleri YÖK Elektronik Tez Arşivinden, belirli anahtar sözcükler yardımıyla araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2004–2014 yılları arasında onaylanan ve yayımlanan 272 adet yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Ulaşılan tezlerin incelenmesinde araştırmacı tarafından geliştirilen tez izleme formu kullanılarak,“Beden Eğitimi ve Spor”alanında hazırlanan yüksek lisans tezlerinde; üniversiteler, enstitüler, yıllara göre dağılım, çalışmayı gerçekleştiren kişilerin cinsiyetleri, tez danışmanlarının unvanları, araştırma konuları, kullanılan araştırma türleri, desenleri ve örneklem (çalışma) grupları, veri toplama araçları, verilerin çözümlenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemler ve yerli-yabancı kaynakça sayıları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada tarama modeli ve nitel veri toplama yöntemlerinden biri olan döküman incelemesi kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel programlar kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda tez çalışmalarını gerçekleştiren kişilerin çoğunluğunun erkek olduğu ve tez danışmanlığını yürütmüş olan öğretim üyelerinin unvanlarının çoğunluğunun yardımcı doçent olduğu belirlenmiştir. Tezlerde en sık çalışılan konuların beden eğitimi öğretim programları, beden eğitimi ve spora karşı olan tutum ve görüşler ve akademik başarı olduğu tespit edilmiştir. Tezlerde araştırma türü olarak nicel araştırmaların ve araştırma deseni olarak da betimsel (tarama) desenin kullanıldığı görülmüştür. Örneklem grupları olarak ilk ve ortaokul öğrencileri ile öğretmenlerin daha sık kullanıldığı belirlenmiştir. Ayrıca, tezlerde veri toplama araçları olarak anketlerin daha çok tercih edildiği ve verilerin çözümlenmesinde kullanılan istatistiksel analizlerde parametrik testlerin daha sık kullanıldığı tespit edilmiştir. Tez çalışmalarında kullanılan yerli ve yabancı kaynakça sayılarının yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the master thesis conducted in the field of physical education and sport for some certain variables from 2004 to 2014 in Turkey. We conducted searches in the Higher Education Authority Electronic Theses Archive among master theses on physical education and sports using specific keywords. The sampling of the research consists of 272 master theses approved and published between 2004 and 2014. A thesis tracking form, developed by the author, was used to study the theses to find out distribution by universities, institutes and years, gender of the authors, titles of the advisors, research subjects, types of research, patterns and sampling (work) groups, data collection tools, statistics methods used in the analysis of data and scope of local and foreign bibliography for master theses on“physical education and sports”. We used a scanning model and document examination as a qualitative data collection tool. The data so obtained were analysed by means of statistics software programs. The findings reveal that a majority of the authors of the theses were male and that a majority of the titles of the advisors was assistant professor. The most frequent subject of thesis is physical education teaching programs, attitudes to and opinions about physical education and sports and academic achievement. We observed that the theses had used quantitative survey as type of research and descriptive (scanning) pattern as research pattern. As for sampling, we found out that primary and middle school students and teachers had been used more often. In addition, we observed that the authors tended to prefer surveys (questionnaires) as a data collection tool and parametric tests in statistical analyses used to analyse the data. We concluded that the scope of the local and foreign bibliography used in theses was not sufficient.