Cam sanatında vitray teknikleri
Stained glass techniques in glass art
  1. Tez No: 394758
  2. Yazar: İBRAHİM DİNÇOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CANDAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: cam, vitray, sanat, saydamlık, ışık, glass, stained glass, art, transparency, light
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sanatın gücü, tüm nesnelerin üzerindeki etkisini camın üzerinde de göstermiştir. Tarihsel süreçteki sanatsal faaliyetlerde malzeme olarak camın etkisi yoğun olmasa bile, sanat, kuşkusuz tüm nesneleri nasıl kabul ediyorsa camı da bu sanatsal süreçte kendi içinde bir sürekliliğinin oluşmasına katkıda bulunmuştur. Teknolojinin ilerlemesi ve beğenilerin farklılaşması camı da etkilemiştir. Camın teknik olarak çok farklılık göstermesi kullanım alanlarındaki etkiyi yüksek kılmasını sağlamıştır. Cam tekniklerinden biri olan vitray tekniğinde, çağın ilerlemesi ile kendi bünyesindeki tüm vitray teknikleriyle çağdaş form ve çizgilerin hızlı devreye girmesini sağlamıştır. Cam vitray sanatında farklı tekniklerin ve yorumların gelişmesi, yeni arayışların önünü açmıştır. Bu aşamanın yanı sıra vitray eğitimi, yaygın eğitimden örgün eğitime geçmeye başlamıştır. Bu oluşuma katkı sağlayan birçok fakülte, yüksekokul ve diğer eğitim kuruluşları cam vitray sanatının örgün eğitimdeki yerini almasına öncülük etmişlerdir. Bu sayede cam sanatının tekniklerinden biri olan vitray, sanatsal ve camın yerleşik hayata girişi ve oluşumu süresindeki yerini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Formation process of art has an impact on glass to like any other art disciplines. Even the effect of glass as a material on historical process wasn't though intense; how art is undoubtedly accepts continuity of all objects, it accepts the glass to comprise by itself. Changing acclaims and advancing technology affected glass art to. Also glass has many different usage areas, so that makes it more effective more differentially. Stained glass is one of the oldest glass techniques but, almost all of the stained glass techniques carried out to be contemporary and modern forms. Besides, stained glass lead up for a new search for different techniques and interprets. Alongside; stained glass art education became formal training after a long time non-formal education. As well as the pioneer art foundations, most the art faculties, colleges, art institutions and studios encouraged the process. Stained glass holds one's own in the glass art techniques, modern and historical architecture and art education.