Çalgı performansına yönelik zihinsel ve bedensel egzersiz rutinleri ve ısınma yöntemleri
Mental and physical exercise routines and warm up techniques related to instrument performance
- Tez No: 394769
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇİLER AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Performans, Flüt, Bedensel Problemler, Zihinsel Problemler, Isınma ve Gevşeme Egzersizleri, Performance, Flute, Physical Problems, Mental Problems, Warm Up Exercises, Relaxation Exercises
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmanın birinci bölümünde; müzik performansının en önemli dallarından biri olan çalgı performansının öneminden bahsedilmektedir. Çalgı performansının ilk ve en önemli adımı olan eğitim, çalgının istenen düzeyde çalınmasını ve çalgı çalma becerisinin yanı sıra kişide teknik ve müzikal becerilerin kazanılmasını sağlar. Bu alanda kişi için gerekli olan yetilerin bulunması ve geliştirilmesi önemlidir. İkinci bölümde; kendilerine meslek olarak çalgı müzisyenliğini seçmiş olan kişilerin, hem öğrenim hayatları hem de profesyonel performans hayatları boyunca karşılarına çıkan, çalgının yapısal özelliklerine bağlı olan ve bu özelliklerden kaynaklanan bedensel ve zihinsel problemlerden bahsedilmiştir. Çalgı performansı fiziksel ve zihinsel etkileşim ile oluşur. Bu iki unsurun çalgı performansında önemi çok büyüktür. Üçüncü bölümde ise; söz konusu yaşanılan veya yaşanılabilecek olan problemleri azaltmada kullanılabilecek çalışma öncesi ve sonrasında yapılması önerilen ısınma yöntemleri ve gevşeme hareketlerinden ve bu çalışmaların rutin şekilde yapılması durumunda çalgı performansının daha rahat ve sorunsuz gerçekleşeceğinden yine yapılan çalışmalar sayesinde odaklanma ve kaygı ile beraber yaşanabilecek belirtilerin azalmasından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
First part of this study is about instrumental performance which is one of the most important branch of the musical performance. Education, the first and the most important step of instrumental performance provides the ability of playing the instrument on a certain level and helps to gain technical and musical abilities beside playing instrument. Having an ability and develop these abilities is very important on this domain. Second part of the study mentions the physical and mental problems of the musicians which occurs because of the structural attributes of the instrument during their education and Professional lives. Instrumental performance takes place with physical and mental intercourse. These two elements have a vital part on the instrumental performance. Third part of the study is about minimizing the possible problems by pre and post warm up methods and relaxation exercises, and doing these kind of exercises regularly will influence the instrumental performance on better way where by minimize the marks of anxiety and focusing problems.