Orkestra şefliğinde yönetme teknikleri üzerine bir inceleme
A research on the techniques of conducting
  1. Tez No: 394770
  2. Yazar: ERMAN BURAK ŞATANA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR NURCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Orkestra, Orkestra Şefliği, Orkestrasyon, Senfoni, Opera, Orchestra, Conducting, Orchestration, Symphony, Opera
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tarihi boyunca gelişerek günümüze gelen ve gelişime açık olan orkestra, farklı çalgısal tınıların ve renklerin belirli bir müzikal hedef doğrultusunda ve dönemlere göre değişkenlik gösteren orkestrasyon ilkeleri çerçevesinde birleştirildiği karma bir topluluktur. Bu bağlamda, bestecinin istediği uyum ve dengenin ortaya çıkartılmasında merkezi önem taşıyan orkestra şefi ise bir lider konumundadır. Orkestra şefi, yönettiği orkestranın çıkardığı her tınıdan sorumludur. Orkestra tarihi kadar yüzlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip olan orkestra şefliği, sahip olduğu geçmiş içerisinde çeşitli yöntem ve tekniklerle tanışmıştır. Şefin her bir hareketi, ellerini kullanışı, vücut dili, yüz ifadesi ve hatta hareket etmeyerek duruşu orkestra müzisyenleri, dolayısıyla seslendirilen eserin doğru ve yetkin performansı için oldukça önem arz eden unsurlardır. Bu tez çalışmasında, Barok Dönemden itibaren orkestra ve orkestra şefliğinin günümüze kadar gösterdiği gelişim ve değişim süreci ele alınarak tarihsel perspektif içerisinde genel bir değerlendirme yapılmış, sonrasında günümüzde yaygın olarak kullanılan temel ve ileri düzey yönetme teknikleri mercek altına alınarak ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The orchestra that has maintained its existence until today, through transformation and advancement, is a medium in which various instrumental sonorities/colors are combined for a particular musical purpose via certain principles of orchestration that vary according to musical periods. In this context, the conductor is in the place of leadership that holds central importance to bring out the concord and balance desired by composers. The conductor is strictly responsible for every single sound that the orchestra produces which he/she is leading. Conducting, with its past as hundreds year old as that of the orchestra itself, embraced numerous methods and techniques. Each movement of the conductor, use of his/her hands, his body language, his facial expressions, even his motionless (when necessary) are central elements that hold extreme importance for orchestra musicians, thus, for the correct and proficient rendition of any given musical work. In this thesis, the advancement and transformation process that the orchestra and conducting underwent has been researched within the historical process beginning from the Baroque Era and then commonly used basic and advanced conducting techniques have been put under the scope and examined in details.