İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının aritmetiksel işlemlerin sonuçlarını tahmin etmede işlem özelliklerini kullanabilme becerilerinin incelenmesi
Investigation of using skills operation characteristics predicting to the results of the arithmetical operations of the primary education mathematic teacher candidates
- Tez No: 394777
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zihinden hesap, tahmini hesap, tahmin stratejileri, işlem özellikleri, Account of the mind, estimation, estimates strategies, operation characteristics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Aritmetiksel işlemlerde zihinden hesap yapma ve işlemin sonucunu tahmin ederken işlem özelliklerinden yararlanılmasının sonuca daha kolay ve çabuk ulaşılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Üstelik bu durumun öğrencilerin matematiğe karşı tutumlarını da olumlu yönde etkileyebileceği söylenebilir. Bu araştırmayla, gelecek nesilleri yetiştirecek öğretmen adaylarının zihinden hesap yapabilme, tahmin stratejilerini kullanabilme ve tahmin stratejileriyle işlem özelliklerini ilişkilendirebilme durumlarını araştırmak amaçlanmıştır Araştırma, 109 İlköğretim Matematik Eğitimi Anabilim Dalı 3. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Araştırmada iki test(İşlem Özelliklerini Kullanımına Yönelik Test, İşlem Özellikleriyle Tahmin Stratejilerini İlişkilendirebilme Becerisine Yönelik Test) uygulanmıştır. Ayrıca yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Testlerin analizinde yüzde ve frekans, mülakatta ise içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucun da adayların aritmetiksel işlemlerde kesin sonucun istenmesi durumunda işlem özelliklerinin isimlerini bildikleri ve kullanabildikleri, ancak aritmetiksel işlemin sonucu tahmin edilirken tahmin stratejileri ile işlem özelliklerini birlikte kullanmadıkları, bu durumda tahminden kaçınıp işlemin kesin sonucunu bulmaya meylettikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that using the operation characteristics transmit easier and more quicker to the result while calculating from mind and predicting the result of operations in the arithmetical operations. Moreover; this circumstance will affect positively the student's manner towards mathematic. It is intended to search the calculating skills from mind, using skills prediction strategies and binding skills the prediction skills and operation characteristics of teacher candidates who will educate posterity. The study is carried out 109 primary mathematic department third grade students. Two test have been applied ((Using Operation Characteristics, Bindng Skills The Operation Characteristic and Prediction Strategies Test))in the research. Also, semi-structured interview has been carried out. Percentage and frequency have been done in the test analysis and content analysis has been done in the interview. In the results of the study, candidates can know and use the name of the operation characteristics in the arithmetical operations when the exact result is asked, but they can not use together with prediction strategies and operation characteristics. In the circumstance, ıt is designated that they abstain from prediction and try to find the exact result of the operation.