Muhafazakar politikalar, feminist perspektif ve kadın sığınmaevleri: Çankaya Belediyesi Sığınmaevi örneği
Conservative policies, feminist perspective and women's shelter: Çankaya Municipality Women's Shelter case
- Tez No: 394858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHRİBAN ŞAHİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Muhafazakâr Politikalar, Kadın Sığınmaevi, Ataerkillik, Kadına Yönelik Şiddet, Kadın Deneyimleri, Conservative Policies, Women's Shelter, Patriarchy, Violence Againist Women. Women Experience
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu tez feminist ilkeler perspektifinde kadın sığınmaevlerini incelemektedir. 'Muhafazakârlaşan Türkiye'de toplumsal cinsiyet rollerinin habitus içerisinde yeniden üretilmesine ve sığınmaevlerinin merkezileşmesine eleştirel bir bakış açısı oluşturmaktadır. Aynı zamanda sosyal demokrat bir belediye ve kadını“özne”olarak görme iddiasında olan Çankaya Belediyesi Sığınmaevi ile diğer sığınmaevlerinin karşılaştırması kadınların beyanları üzerinden yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Kadın Sığınma Evlerinin işleyişi ile sosyal demokrat belediyelere bağlı kadın sığınmaevlerinin işleyişi kadınların beyanları, kadın sığınmaevi yönetmeliği ve çıkarılan yasalar çerçevesinde tartışılacaktır. Alan araştırmasının yapılmış olduğu Çankaya Belediyesi Kadın Sığınma Evi ve kadınların deneyimlemiş oldukları diğer sığınmaevlerinin ataerkil örüntüleriçerisinde nerede durdukları değerlendirilecektir. Yukarıda tanımlanan çerçeve içerisinde yürütülen saha araştırmasında Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevinde kalan 30 kadın ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat yapılmıştır. Kadınların, kadına yönelik şiddet, kadın sığınma evleri ve Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi hakkındaki algı ve deneyimlerinin anlaşılması hedeflenmiştir. Buna ek olarak Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi'nde çalışan 1 Birim Sorumlusu, 3 Danışman/Uzman, 1 Psikolog toplam 5 çalışan ile mülakat yapılmıştır. Çankaya Belediyesi Kadın Sığınma Evi'nde çalışanların kadınlara, kadına yönelik şiddete ve Kadın Sığınma Evleri'ne bakış açısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the women's shelters within the context of feminist perspective principles. In the process of conservatisation of Turkey, it criticizes the reproduction of gender identities in habitus and centralization of women's shelters. At the same time, this thesis provides a comparative analysis of the women shelter of Çankaya municipality, which claims to be social democratic and define women as“subject”, and other women's shelters by women's expressions. The thesis discusses both the functioning of the women's shelters under the Ministry of Family and Social Policies and the women's shelter under the social democrat party municipality through women's expressions, the women's shelter's regulation and enacted laws. The Women's Shelter of Çankaya Municipality, where field research was conducted, and the other women's shelters, which have been experienced by the women, are evaluated to situate where these shelters stands within patriarchal patterns.In the framework described above, the field study was conducted as semistructured in-depth interviews with 30 women who stay at the Çankaya Municipality Women's Shelter. The goal is to understand women's perceptions and experiences about violence against women, women's shelters, and the Çankaya Municipality Women's Shelter. In addition, interviews were also conducted with five employees (one unit manager, three consultant/experts and one psychologist) in the Çankaya Municipality Women's. In this sense, the employees' perceptions of women, violence against women and women staying at shelters are analyzed.