Türklük ve Kürtlük bağlamında birlikte yaşama ve iç içe geçişler: Başakşehir örneği
The intertwinements and living together context of Kurdish and Turkishness: Examples Başakşehi̇r
- Tez No: 394874
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Etnisite, Kültür, Çokkültürlük ve Politikaları, Ulusçuluk, Kimlik, Kürt Kimliği, İç İçe Geçişler, Ethnicity, Culture, Multiculturalism and the Politics, nationalism, identity, Kurdish Identity, Nested Transitions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Toplumlarda yaşanan hızlı değişimler sonucunda, hayatın her alanında olduğu gibi sosyal alanda da soru ve sorunlar ortaya çıkmaktadır. Toplumsal alandaki en önemli sorunlardan biri de çokkültürlülük ve etnisitedir. Bu alanda meydana gelen toplumsal sorunlar genellikle birlikte nasıl yaşanabileceği sorusunu gündeme getirir. Oluşan bu sorunlar genellikle ayrışma yaratan sorunlardır. Toplumda yaşanan ani dönüşümler, ani kırılmalar bilim adamlarını yeni kavramlar üretmeye zorlamaktadır. Bu çalışma böyle bir birikimin birlikte yaşama kültürüne katkı sağlaması bakımından önemlidir. Etnikliğin Türk toplum yaşamındaki uygulaması ile Batı tecrübesi ve yaşantısındaki örnekleri birbirinden farklıdır. Türkiye'deki etnik gruplar Anadolu'nun yerel halklarıdır; Batı'nınkiler ise sonradan göç etmiş etnik gruplardır. Türkler tarih boyunca farklılıkları bir arada yaşatmayı bilmiş, Batı ise ötekileştirerek, asimile ederek kendi amaçlarına uygun davranmaya zorlamıştır. Eğer etniklik eksenindeki bu sosyolojik derinlik dikkate alınmazsa herhangi bir sonuca ulaşamayız. Etnisite hakkında Türkiye'de ve tüm dünyada inceleme konusu yapılabilecek birçok topluluk vardır. Bu çalışmanın konusunu etniklik bakımından Türklük- Kürtlük bağlamında birlikte yaşama ve iç içe geçişler oluşturmaktadır. Bu iç içe geçişler toplumsal bütünleşmeyi sağlamak için çok önemlidir. Böylece toplumdaki farklı etnik grupların birbirlerine olan önyargılarının, korkularının ve kuşkuların giderildiği bir güven ortamı oluşturulabilecektir.
Özet (Çeviri)
There are many questions and problems the result of rapid changes in the world generated in the social field as in all areas of life. Usually, these problems for decomposition developments. Also that leads to more complicated of life. Scientist are forced to produce new concepts sudden breaks, sudden transformation in society. This study is important to contribute to such an accumulation of living together. Ethnicity are different each other of the Turkish community and western experience and life. Anatolian's local community are turkish ethnic groups but who have immigrated in to the western subsequently. Turkish people had been to live together differences throughout history but west, according to their own purposes forced to othering and assimilating. If not considered this sociological depth of ethnicity axis we can't reach any conclusion. There are countless communities in Turkey and alll over the world for will be made subject of study about ethnicity. The subject of this study, living together in terms of ethnicity context of Kurdish and Turkishness form intertwinements. This intertwinements are very important for provide social integration. Thus, the improves confidence and doubts the different ethnic groups in society to each other prejudices and fears.