Bağlamsal pazarlama stratejilerinin marka değerine etkisi üzerine bir araştırma
An Empirical research on the effect of contextual marketing strategies on brand equity
- Tez No: 394873
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMALETTİN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağlamsal Pazarlama, Marka Bağlılığı, Marka Çağrışımı, Marka Farkındalığı, Algılanan Kalite, Contextual Marketing, Brand Loyalty, Brand Association, Brand Awareness, Perceived Quality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüz pazarlama anlayışıyla değişen müşteri ihtiyaç ve istekleri işletmelerin farklılık yaratmalarına sebep olmuştur. Rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı ortamda farklılık yaratmada etkili olan marka değeri kavramı gelişen teknolojilerle birlikte farklı şekiller ve yöntemlerle ortaya çıkmaktadır. Bilgi teknolojileri aracılığıyla uygulanmaya başlanan ve marka değeri ile ilişkili olan bağlamsal pazarlama stratejisi doğru zamanda, doğru bilgiyi, doğru tüketiciye sunarak marka değeri oluşmasında etkili olmaktadır. Marka değeri ile bağlamsal pazarlama stratejisi arasındaki ilişkinin ele alındığı bu tez kapsamında bağlamsal pazarlama stratejisi ve marka değerini oluşturan boyutlar ayrıntılı olarak anlatılmış ve aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde açıklayıcı faktör analizi ile boyutlar elde edilmiş, hipotezlerin testi için korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre marka değeri ve marka değeri boyutları ile bağlamsal pazarlama arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The changing customer needs and desires with the today's marketing approach has led businesses to create on diversity. Brand equity concepts which is effective in the competitive environment, emerges with the different ways and methods. Contextual marketing strategy which has been applied via information technology and is associated with is effective brand equity is effective on the forming of brand equity by providing the right knowledge, at the right time, at the right consumers. In this thesis, we examine the relationship between brand equity and contextual marketing strategy and explain contextual marketing strategy and the dimensions brand equity in detail. In the data analyze, we find the dimensions through explanatory factor analysis and apply correlation, regression analysis to test the hypothesis. In conclusion, we find evidence of the relationship between brand equity , the the dimensions of brand equiy and contextual marketing.