Belediyelerde stratejik planlamanın toplam kalite yönetimine etkisi: Tavşanlı Belediyesi örneği
The effect of strategic planning on the total quality management in municipalities: Case of Tavşanlı Municipality
- Tez No: 394882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Toplam Kalite Yönetimi, Tavşanlı Belediyesi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Strategic Management, Strategic Planning, Total Quality Management, Tavsanlı Municipality, Human Resource Management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzün hem kamu hem de özel sektör açısından kilit kavramları arasında yer alan Stratejik Planlama ve Toplam Kalite Yönetimi uygulamaları örgütler açısından bir turnusol kağıdı vazifesi görmektedir. Bu çalışmamızda stratejik planların örgütten hizmet alan vatandaşlara kalite aktarımı yönündeki etkileri uygulamalı olarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; literatür taraması yapılarak strateji, planlama, stratejik planlama, stratejik yönetim gibi kavramlar açıklanmış, özel ve kamu sektöründe yerel yönetimlerde kurumsal düzeyde stratejik planlamanın ortaya çıkışı ve süreci, stratejik planlama anlayışına geçiş süreci anlatılmıştır. Stratejik yönetim ve stratejik planlama uygulaması açısından özel sektör ve kamu sektörü arasındaki farklılıklara değinilmiş yararlarından ve güçlüklerinden bahsedilerek stratejik yönetim ve stratejik planlama arasındaki ilişki irdelenmiştir. İkinci bölümde; kalite ve toplam kalite yönetimi kavramları açıklanmıştır. TKY'nin ilkeleri, tarihsel gelişimi, amacı, özellikleri, yararları anlatılmıştır. TKY sektörlere göre incelemiş, özel kamu ve yerel yönetimlerdeki kalite anlayışları, önemi ve uygulamasındaki güçlükler detaylı olarak ele alınmıştır. Türkiye'deki kamu sektöründe toplam kalite yönetimi uygulamaları incelenmiştir. Bu kapsamda; TKY uygulamaları arasında önemli yere sahip olan ISO 9000-9001-9002 Kalite Yönetim Sistemleri, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri ve ISO 9001:2000 Revizyonu Yönetim Sistemlerine de değinilmiştir. Yerel Yönetimlerde TKY uygulamasının faydaları, Türkiye'deki mevcut şartlardaki uygulama uygunluğu ve uygulama zorluklarına değinilerek başarılı uygulamalarından dolayı bu yönetim anlayışının gerekliliği anlatılmıştır. TKY yönelik olumlu ve olumsuz eleştiriler anlatılmıştır. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Toplam Kalite yönetimi arasındaki ilişki ele alınarak yönetim felsefesinin temelinin insan olduğu, insan faktörü olmadan bu yönetim anlayışının başarılı olamayacağı iki ayrı yönetim tarzı olarak görmenin imkansızlığı ve insan kaynakları yönetiminin toplam kaliteyi tamamlayıcı bir unsur olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise; yerel yönetimlerden bir örnek olarak Kütahya'nın en gelişmiş ilçesi olan Tavşanlı Belediye Başkanlığının stratejik planı uygulaması incelenmiştir. Bu kapsamda; Tavşanlı Belediyesi hizmetlerinden yararlanan 250 kişiye memnuniyet anketi uygulanmış anket sonuçları değerlendirilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Strategic planning and total quality managements which play key role for both public and private sector become a litmus paper for organizations. In this study, the effects of strategic plannings on the organizations in which citizens get services are tried to be analyzed. In the first part of the study strategy, the concepts such as planning, strategic planning, and strategic management are expressed via literature scanning. Moreover, emergence of strategic planning and its process, transition period of strategic planning are explained. The differences between public and private sector are mentioned in terms of strategic management and strategic planning. Beside this, relationship between public and private sector is studied by highlighting benefits and difficulties. In the second section, concept of quality and total quality management is expressed. Principles, historical developments, objectives, importance and benefits of Total Quality Management is explained. Total quality management is examined according to sectors. Furthermore, differences between public and private sector management and its difficulties on the level of application are dealed. The application of Total Quality Management in Turkish public sector is examined. In this content, ISO 9000-9001-9002 Quality Management Systems, ISO 14001 Environment Management Systems and ISO 9001:2000 revisions which have special place for Total Quality Management are mentioned. The benefits of Total Quality Management on local administration, current conditions of compability of application are mentioned and in regard to success the necessity of such management perception is stressed. Positive and negative criticism upon Total Quality Management is explained. By examining the relations between Human Resources Management and Total Quality Management, it is attempted to depict that the base of the management philosophy is human, these management understanding cannot be succeed without taking consideration human factor, these two different branches of management cannot be separated and human resources management is a complementary element of total quality management. As a conclusion, in this thesis, application of strategic plan of presidency of Tavsanlı municipality which is a most developed province of Kutahya as a case of local goverments. In this respect, survey is applicated to 250 citizens who benefited from the services of Tavsanlı municipality and the results of survey was evaluated and interpreted.