İş ahlakının kurumsal itibar üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
Research on effect of business ethics on corporate reputation
  1. Tez No: 394883
  2. Yazar: MURAT ORDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİRE ERGUN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Ahlak ve İş Ahlakı, İtibar ve Kurumsal İtibar, Ethics, Moral and Business Ethics, Reputation and Corporate Reputation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
İş ahlakı uygulamalı bir ahlak bilgisi olup, iş hayatında karşılaşılan tüm ahlaki sorun¬ları incelemektedir. Bu sorunlar çalışanlar arasında, çalışanlarla yöneticiler arasında, işletme ile paydaşları veya diğer çevresel faktörler arasında olabilmektedir. Bu bağlamda, işletmelerde bir kişinin ahlaka uygun olmayan davranışlarda bulunması di¬ğerlerinin de ahlakdışı davranmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle bir tek alanda ahlaka uygun olan davranışların bulunması yeterli değildir, tüm alanlarda ahlaka uygun ilkelerin ve standartların uygulanabilir seviyede olması gerekmektedir. Bu çalışmanın araştırma için oluşturulan hipotezler, korelasyon ve regresyon analizleri yardımıyla test edilmiş ve çoklu regresyon analizi sonucunda kurumsal itibar üzerinde iş ahlakı boyutlarından“işletme uygulamaları”,“kişisel algılar”,“yönetici tutumlarını değerlendirme”ve“çalışma arkadaşlarını algılama”boyutları arasında“işletme uygulamaları”ve“yönetici tutumlarını değerlendirme”boyutlarının pozitif yönde etkisinin olduğuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada iş ahlakının kurumsal itibar üzerindeki etkisine teorik olarak değinilmiş ve Kütahya İli'nde kurumsal itibarı yüksek olan bir işletmede, toplamda 123 yönetici ve çalışanın katılımıyla yapılan bir anket çalışması ile bu iki kavramın birbiri üzerindeki etkisi korelasyon ve regresyon analizleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Business ethics is an applied moral knowledge and examines ethical problems of every nature ¬happened upon the business life. These problems may happen between the employees themselves or between employees and managers or business organization and shareholders or other environmental factors. In this context, in the event of conducting non ethical behaviors by an individual in the business ¬organization, it paves the way for others to do the same. For that reason, it is not sufficient to act ethical in one area, it is required that ethical principles and standards in all areas shall be ¬applicable. This study has been tested with hypothesis, correlation and regression analysis formed for the research and as a result of the multiple regression analysis, it is inferred that“business applications”and“manager attitude evaluations”have positive effect between the dimensions of business ethics such as“business applications”,“personal perceptions”,“manager attitude evaluations”and“colleague perception”. In this study, the effect of business ethics on the corporate reputation has been addressed theoretically, the effect of these two concepts has been examined with correlation and regression analysis through survey conducted with participation of 123 managers and employees in total in a business organization that has a high corporate reputation in Kütahya Province.