İsrail - Filistin sorununda semboller, söylemler ve kimlik: Konstrüktivist bir analiz
Symbols, discourses, and identity in Israeli - Palestinian conflict: A Constructivist analysis
- Tez No: 394922
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL BOZDAĞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İsrail, Filistin, İnşacılık, Söylem, Kimlik, Israel, Palestine, Constructivism, Discourse, Identity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Özellikle 1948 yılından itibaren Ortadoğu coğrafyası denildiğinde akla ilk gelen konulardan biri İsrail-Filistin meselesidir. Bu meselenin bir tarafını M.S. 70 yılında, Tevrat'ta kendilerine vaat edildiğini savundukları Filistin diyarından göçmek zorunda kalan ve o zamandan beri sürgün hayatı yaşayarak Siyon'a bir diğer deyişle yurtlarına dönme umudu taşıyan ve tarihsel hak iddialarıyla bu durumu pekiştirmeye çalışan İsrail oluşturmaktadır. Diğer tarafta ise o bölgede uzun yıllar boyunca yaşamış ve İsrail'in 1948'de devletini ilan etmesi ve gerçekleşen dört büyük Arap-İsrail Savaşı ile yerlerinden edilen Filistinliler bulunmaktadır. Bugün Ortadoğu coğrafyasında ulusal, dinsel, tarihsel ve ırksal birçok sorun olduğu aşikardır. İsrail-Filistin sorunu da bu sorunlar içinde en girift nitelikteki sorun olarak görülmektedir. İki taraf arasında var olan düşmanlık zamanla inşa edilmiş, antisemitizm, Holocaust, diaspora, kurban kavramlarıyla beslenen İsrail, kimliğini bu kavramlar üzerine oturturken, 1948 yılında İsrail devletinin kuruluşuyla Filistin ülkesinde yaşayan insanlar tanımının dışında bir Filistinli kimliği oluşturmaya çabalayan Filistinliler, mülteciler, sürgün, mazlum kavramlarıyla kendilerini tanımlamaya başlamışlardır. Özellikle söylemlerle gerçekleştirilen ve öteki üzerinden yapılan bu kimlik inşası süreci, sorunun çözümünü oldukça zor bir hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Particularly since 1948, when the Middle East region is considered, Israeli-Palestinian Conflict is the one of the first issue that comes to mind. One side of this conflict is the Jews, who deported from the Palestinian lands in 70 A.C. and have had hopes to return to Sion, in other words their homeland, and have been trying to support their status with historical demands, who claim that the lands were promised to them in Torah. On the other side, there are Palestinians who have been living on the region for many years and were deported from those lands by the declaration of State of Israel in 1948 and the following four Israel-Arab Wars. Today it is obvious that there are plenty of problems such as national, regional, historical, and ethnic in Middle East. Israeli-Palestinian Conflict is considered as one of the most intricate problems. Hostility between two sides has been constructed in time. While the Jews, who fuel themselves by the concepts of antisemitism, Holocaust, diaspora, and victim, have constructed their identity apart from those living on the Palestinian lands by the foundation of Israeli State in 1948, have started to define themselves by the concepts of refugees, exile, and oppressed. Particularly this identity construction process which is fulfilled by discourses and by creating ''other'', causes resolution of the conflict to be more complicated.