Repression and marginalisation of the Palestinian identity in the Israeli school curriculum
İsrail okul müfredatında Filistin kimliğinin bastırılması ve marjinalleştirilmesi
- Tez No: 871879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF ESENDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yurttaşlık Eğitimi, Filistin, Kimlik, Siyonizm, Civic Education, Palestine, Identity, Zionism
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İsrail devletinin 1948'de kurulmasından bu yana, İsrail devleti vatandaşlığına zorlanan Filistinli“azınlığın,”yani“ötekinin,”İsrail eğitim sistemine nasıl dahil edileceği sorusu, yerleşimci-sömürgeci işgal bağlamında her zaman önemli bir soru olarak ortaya çıkmıştır. İsrailli yetkililer 1950'lerdeki askeri yönetimden 1990'lardaki Oslo Anlaşmalarına ve günümüze kadar Filistinlileri Siyonist müfredata dahil etmenin yollarını aramışlardır. Bir yandan, Yahudi devletinin Yahudi olmayan bu vatandaşlarının, İsrail'in bir demokrasi olarak kendi imajını ve uluslararası markasını güçlendirmek (ve İsrail egemenliğini kabul eden bir Arap-İsrail topluluğu yaratmak) için dahil edilmesi gerektiği düşüncesi mevcut iken, öte yandan Yahudi olmayanların İsrail eğitim sistemindeki varlığının, ya fiilen ikinci sınıf vatandaş üretme, ya da, daha kötüsü, bu tarihsel kimliklerin tanınmaları ile beraber Siyonist projeye bir tehdit oluşturacak istenmeyen yabancı unsurlar meydana getirme riski yarattığı göz önünde bulundurulmuştur. Dolayısıyla İsrail eğitim politikasının esas sorunu, İsrail'in bir“Yahudi devleti”olarak Siyonist kimliğini korumaya devam etmesini hedeflerken, 1948 yılındaki Nekbe günü sonrası varlığını devam ettiren Filistinli azınlığı buna dahil edecek bir eğitim modeli aramak olmuştur. Araştırmamız bu politika sorununu, 1948 sonrası İsrail sınırları içinde yaşayan Filistinli öğrencilere okutulan ders kitapları merceğinden ele almaktadır. Filistinli kimliğinin, Filistin tarihinin Nekbe öncesi, sırası ve sonrasındaki önemli basamaklarını sistematik olarak marjinalleştirmek üzere tasarlanmış bir müfredat aracılığıyla nasıl şekillendirildiğini göstermeyi amaçlıyoruz. İçerik analizi teorisi, metodolojimizin temelini oluşturmaktadır. Bu temel ders kitaplarındaki dilin, sembollerin, anahtar kelimelerin, alıntıların ve hatta grafik görüntülerin yapısına bakarak, ötekileştirme ve bastırmanın - açık ya da örtülü - yollarını ortaya çıkarmaya çalışacağız. Araştırmamız, İsrail'deki devlet ve özel Arap liselerinde Ulusal Tarih derslerinde zorunlu kaynak olarak okutulan bir ders kitabına odaklanmaktadır. Araştırmamızın vardığı ana sonuç, Filistin kimliğinin ve tarihinin bastırılması ve marjinalleştirilmesinin İsrail eğitim sisteminde sistematik bir politika oluşturduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
Since the establishment of the state of Israel in 1948, the Israeli education system has been constantly confronted with the question how to include the“the other”, the Palestinian“minority”forced into citizenship of the state of Israel in a context of settler-colonial occupation. From the military governance of the 1950s to the Oslo Accords and right down to the present day, Israeli authorities have struggled to find ways to include Palestinians in the Zionist curriculum; on one hand, these non-Jewish citizens of the Jewish state need to be included sufficiently to strengthen Israel's self-image and international brand as a democracy (and to create an Arab-Israeli community accepting of Israeli sovereignty), but on the other, the Zionist system risks treating these non-Jews as de facto second-class citizens, or worse, as dangerous foreign entities whose full historical identities cannot be recognised without posing a threat to the entire Zionist project. The perennial challenge of Israeli education policy has hence remained the creation of a model that includes the post-Nakba Palestinian minority while maintaining the Zionist identity of the“Jewish state”of Israel. Our research addresses this policy challenge through the lens of a compulsory school textbook taught to Palestinian pupils living within the post-1948 borders of Israel. The study aims to show via textual analysis how the Palestinian-Arab identity is shaped via a curriculum systematically designed to marginalise important chapters of Palestinian history - before, during and after the Nakba. The main conclusion our research draws is that the repressing and marginalisation of the Palestinian identity and history form a systematic policy in the Israeli educational system.