İlkokul öğrencilerinin ünlü - ünsüz uyumuyla ilgili sözcükleri telaffuz etme durumları üzerine bir inceleme
A study abaut pronounce situation words regarding phonetics vowel - consonant harmony of primary school students
  1. Tez No: 394935
  2. Yazar: GÜLTEN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TEPELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçede ünlü-ünsüz uyumu, telaffuz, konuşma, ilkokul, sesli okuma, Vowel-consonant harmony in Turkish, pronunciation, speech, primary school, oral reading
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin ünlü-ünsüz uyumuyla ilgili sözcükleri telaffuz etme durumlarının ne düzeyde olduğunu belirlemektir. Araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Antalya İli Antalya İlçesinde öğrenim gören ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise Konaklı Beldesi'nde (mahallesinde) bulunan 4 ilkokulda öğrenim gören 72 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilen veriler yaş, cinsiyet, okul öncesi eğitim, yaşadığı yer, ana-baba eğitimi ve Türkçe dersi akademik başarısı açısından incelenmiştir. Araştırmada, ilkokul ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin telaffuz durumlarını tespit etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Öyküleyici Metin”, hata sayılarını ölçmek amacıyla“Sesli Okuma Kayıt Çizelgesi”ve öğrencilerin kişisel özelliklerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Bu araştırmada betimsel araştırma türlerinden olan tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ise Kay-Kare ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyi kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin ünlü- ünsüz uyumuyla ilgili sözcüklerde telaffuz hata oranlarının yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Telaffuz hatalarının yaşanılan yere, sınıf düzeyine, anne-baba eğitim seviyesine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the investigation is to determine the level of pronounce situation words regarding phonetics vowel-consonant harmony of the 2nd, 3rd and 4th grade primary school students. The scope of the investigation is 2nd, 3rd, 4th graders who were studying in primary schools in Alanya district of Antalya during 2013-2014 academic year. The sample of the research includes 72 2nd, 3rd, 4th graders who were studying in 4 primary schools in Konaklı county. The gathered data has been examined and evaluated in terms of grade level, gender, preschool background, accommodation area, parents education level and Turkish lesson academic achievement. The 2nd, 3rd and 4th grade primary school students' pronunciation situation were gathered by“Narrative Text”which was developed and used by the researcher. Additionally, in order to determine participants' levels of pronunciation problems use in reading, namely,“Oral Reading Record Table”, a text was developed and used by the researcher. In order to gather demographic information about the participants a“Personal Information Form”was also used. In this study, the survey model, descriptive method is used. Chi-square, Mann Whitney U tests are used for data analysis. And data has been interpreted in 0.05 level. The findings of the research revealed that, a rate on 2nd and 3rd and 4th grade students' pronunciation problems related words about vowel-consonant harmony was high. Additionally, there were slightly significant difference in terms of grade level, accommodation area and educational background of the parents.