Ahmed bin Mustafa bin Abdulganî Kitâb-ı Kânûn-ı Türkî: Giriş - inceleme - metin - dizin - sözlük
Ahmed bin Mustafa bin Abdulganî Kitâb-ı Kânûn-ı Türkî: Introduction - analysis - text - index - dictionary
- Tez No: 394966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kitâb-ı Kânûn-ı Türkî, Tıp, Eski Oğuz Türkçesi, Dil İncelemesi, Kitâb-ı Kânûn-ı Türkî, Medicine, Old Oguz Turkish, Language Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Ahmed bin Mustafa bin Abdulganî'nin Kitâb-ı Kânûn-ı Türkî adlı eseri işlenmiştir. Çalışma, giriş, metin, imla özellikleri, ses bilgisi, şekil bilgisi, dizin bölümlerinden oluşmaktadır.“GİRİŞ”bölümünde öncelikle Eski Oğuz Türkçesi dönemi, Anadolu Türk tıbbı, incelenen eser ve müeelif hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra çalışmanın konusu, önemi, amacı ve yöntemi anlatılmıştır.“METİN”bölümü Kitâb-ı Kânûn-ı Türkî adlı eserin transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Bu bölümde eserin her sayfası ve her satırı numaralandırılarak yazılmıştır.“İNCELEME”bölümü, İmlâ Özellikleri, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi alt başlıklarından oluşmaktadır. Bu bölümde Eski Oğuz Türkçesi dönemi dil özellikleri kısaca belirtilerek metindeki kelimeler imlâ, ses bilgisi ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir. Metnin döneme paralel ve farklı tarafları metinden örneklerle gösterilmiştir.“DİZİN”bölümünde ise metnin dizini alınmış; madde başı kelimelerin kökenleri, anlamları, bitki isimlerinin Latince karşılıkları; kelimelerin metin içinde kullanım sayıları yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kitâb-ı Kânûn-ı Türkî by Ahmed bin Mustafa bin Abdulganî was dealt in this study prepared as a master thesis. The study is formed with introduction, dictation, phonetic guide, and morphology and index parts. Firstly, some information is given about Old Oguz Turkish era, Anatolian Turkish medicine, the text and the writer in“INTRODUCTION PART”. The topic, importance, aim and method of the study are given later.“TEXT PART”comprises of text transcript of Kitâb-ı Kânûn-ı Türkî. This part is written by giving numbers to every page and line.“ANAYLISIS”part consists of the subtitles of dictation, phonetic guide, morphology. Words in the text are analyzed in terms of dictation, phonetic guide; morphology after brief information is given about language features of Old Oguz Turkish era. Parallel and different sides of the text to the era are shown with examples from the text. Index of the text is given in“INDEX”part; the origins and the meaning of the words, Latin equivalent of the plant names, how many times the words are used in the text are given here.