Kararsızlık yaşamanın beyin fırtınasında yaratıcılığa etkisi
The effect of experiencing indecision on creativity in brainstorming
- Tez No: 394967
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beyin Fırtınası, Yaratıcılık, Kararsızlık
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Beyin fırtınası tekniği son yıllarda yaratıcı performansı artıran bir yöntem olarak geniş uygulama alanlarında kullanılmaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde beyin fırtınası metodu kullanılırken Türkiye'de bu tekniğin kullanım alanları oldukça sınırlıdır. Bu teknikte yaratıcı performansı düşüren ya da artıran faktörler araştırmacılar tarafından cazip bir araştırma konusu olarak görülmektedir. Ancak kararsızlık manipüle edildiğinde beyin fırtınasında yaratıcılığın ne yönde değişeceğine yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmanın amacı kararsızlığın yaratıcılığa olan etkisini incelemektir. Bir grup üniversite öğrencisinden önlerindeki iki farklı cümleden daha orijinal olanı seçmeleri istenmiştir. Aynı soru farklı cümleler için birden fazla sorulmuştur. Öğrencilerin bir kısmının önündeki cümleler orijinallik açısından birbirlerine son derece yakındır. Bu grup deney grubunu oluşturmaktadır. Öğrencilerin diğer bir kısmına verilen cümleler ise hangisinin daha orijinal olduğu oldukça açık olan cümlelerdir. Bu grup kontrol grubunu oluşturmaktadır. Kontrol grubunun herhangi bir kararsızlık yaşamadan soruları yanıtlandıracağı; deney grubunun ise bir bir kararsızlık süreci geçireceği öngörülmektedir. Kararsızlık manipülasyon sonuçları da beklentiyle tutarlı olarak deney grubunun kararsızlık yaşadığını göstermektedir. Bu araştırmada ayrıca iki koşulda bulunan cümleler aynı kategoriden veya farklı kategoriden seçilmiştir. Araştırmanın bulguları bu iki koşulun düşünce üretiminde fark yaratmadığını göstermiştir.Araştırmanın bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years brainstorming method has been commonly used in many fields as a method that increases creative performance. The factors increasing or decreasing creative performance in this method are seen as attractive research topics by many researchers. On the other hand, in the literature no investigation has done about in what way creativity in brainstorming would change after the indecision was manipulated. The aim of this study was to examine the effect of indecision on creativity. In this research a group of university students were asked to choose more original sentences from the two different sentences in order to manipulate indecisiveness. The sentences that were in front of a number of students were similar to eachother in terms of originality. This group formed experiment group. The other ones in front of the other part of students were sentences that were quite obvious which one was more original. This group formed control group. It was assumed that the control group would make decisions without hesitation and that the experiment group would experience some degree of indecision process for making decision on which one was original relative to each other. Consistent with this expectation, the perception data showed that the participants in the indecision manipulation experienced a high level of indecision than those in the control one and the performance data showed that those in this condition also generated fewer ideas than those in the control one. In addition, the sentences were selected from either the same category of the problem or different categories of the problem. Findings showed no significant difference between these two conditions in terms of idea generation. The findings were discussed in light of the relevant literature. KeyWords: Brainstorming, Creativity, Indecision.