Olimpiyat oyunlarına adaylık ve ev sahipliği sürecinde olimpik eğitimin yaygınlaşmasında üniversitelerin rolü
The role of universities in dissemination of olympic education for Olympic games candidacy and host process
  1. Tez No: 394975
  2. Yazar: HÜLYA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLŞAD ÇOKNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Olimpik Eğitim, Olimpiyat Oyunları, Adaylık Süreci, Aday Şehir, Ev Sahibi Şehir, Üniversite, Olympic Education, Olympic Games, Candidacy Process, Candidate City, Host City, University
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırma; Olimpiyat oyunlarına adaylık ve ev sahipliği sürecinde üniversitelerin olimpik eğitimdeki rolünün belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda 2000-2020 yılları arasında Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış/yapacak ve aday olan şehirlerin (Sidney, Atina, Pekin, Londra, Rio, Tokyo ve İstanbul) adaylık sürecinde ve sonrasında bu konuyla ilgili çalışmaları incelenmiş, üniversitelerin Olimpik eğitimin yaygınlaştırılmasındaki katkısının ve rolünün ne olduğu, ne derece öneme sahip olduğu ve Türkiye'de üniversitelerin olimpik eğitim ile ilgili üstlendiği ve üstlenmesi gereken roller belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma betimsel bir araştırmadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma desenini ise“fenomenoloji (olgubilim)”yaklaşımı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak,“görüşme”ve“doküman analizi”yöntemi kullanılmıştır. Yüz yüze görüşmelerde yer alan katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme seçilmiştir. Bu doğrultuda araştırmadaki katılımcı sayısı sekizdir. Beşi kadın üçü erkek olan bu katılımcılar, Türkiye'de çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak çalışmış ya da çalışan, Olimpik Eğitim üzerine akademik çalışmaları bulunan ve Türkiye Milli Olimpiyat Komi- tesi'nin çeşitli komisyonlarında görev almış veya aktif görevde olan kişilerdir. Araştırma dokümanları ise 2000 ile 2020 yılları arasında Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış/yapacak ve aday olan şehirlerin adaylık dosyaları ve üniversiteler tarafından yürütülen olimpik eğitim ile ilgili çalışmaları içeren yazılı kaynaklar, programlar, resmi belgeler ve ilgili diğer dokümanlardır. Verilerin analizi NVİVO 10 nitel analiz programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Olimpiyat oyunlarına adaylık ve ev sahipliği sürecinde üniversitelerin; olimpik sporcu yetiştirmek ve destek sağlamak, olimpik araştırmalar merkezi kurmak ve çalıştırmak, kitap ve benzeri yayın yapmak, TV ve radyo programları yapmak ve olimpik eğitim programları gibi çalışmalar üstlendikleri görülmüştür. İstanbul'un Olimpiyat oyunlarına adaylığı kapsamında Olimpik eğitimin durumunun belirlenmesinde; adaylık dosyalarından taahhütler, katılımcı görüşlerinden; gerçekleştirdiği faaliyetler, eksikler ve yapılması gerekenler ortaya çıkarılmıştır. Son olarak da, Türkiye'de üniversitelerde olimpik eğitimin durumuna yönelik katılımcılar, üniversitelerde olimpik eğitimin rolü, mevcut durumu, ilgili sorunlar ve bu yönde belirtilen öneriler ortaya konulmuştur. Sonuç olarak araştırmada, üniversitelerin dünyadaki örneklerine bakıldığında, olimpiyat oyunlarına hazırlık ve olimpik eğitimin yaygınlaşmasında büyük roller aldığı, ev sahipliğini üstlenen ülkelerde olimpik araştırma merkezlerinin katkılarının yüksek oranda olduğu ve ülkemizde henüz bir araştırma merkezi kurulmadığı ve bu yönde bir girişimin olmadığı ve Olimpik eğitimin yaygınlaşmasında sadece Türkiye Milli Olimpşyat Komitesi değil bir çok kurumunda projelere dahil olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the role of the universities in the process of candidacy and hosting to the Olympic Games. In this context, candidate process of the cities (Sydney, Athens, Beijing, London, Rio, Tokyo and Istanbul) which hosted or will host the Olympic Games between 2000-2020 was explored with regard to role and contribution of the universities to develop Olympic education. In addition, the role of universities in Turkey regarding Olympic education was explored. This study was a descriptive study using qualitative research methods. Research design was“phenomenology”. As data collection method“interview”and“document analysis”techniques were used. For the determination of the participants in individual interviews, criterion sampling as a type of purposive sampling was used. Accordingly eight participants were chosen for this study. These participants were five women, and three men who had worked or were working as an academician at several universities in Turkey. All have academic studies on the Olympic Education and have served in various commissions of the Turkish Olympic Committee. The research documents were candidature file of candidate process of the cities that have hosted/will be hosting or candidates for hosting the Olympic Games between 2000-2020. Moreover written sources, programs, official documents and other documents and related studies on the Olympic education conducted by universities were analysed. Data analysis was performed with 10 Nvivo qualitative analysis program. As a result of the study, it was concluded that in host and candidature process to the Olympic Games, universities have taken the role with regard to Olympic training activities in training of Olympic athletes as well as providing support, building and running an Olympic studies center, publishing books and similar publications. Moreover they offer accommodation facilities, TV and radio programs, and Olympic education programs. In addition to that, determination of the status of Olympic education within the Olympic Games in the nomination of Istanbul, revealed by commitments stated in the candidate file, and the views of participants; in regards to the activities conducted, those that were lacking and those that need to be completed. Finally, the participants for the Olympic education in state universities in Turkey have shown the role of Olympic education in universities, the current situation, problems and suggestions regarding Olympic education in Turkey. As a conclusion, considering the universities around the world, it was stated that they take an important role in the preparation and popularization of the Olympic Games. It was also seen that Olympic study centers have a significant contribution during the process of Olympic Games in various countries. In Turkey, there isn't a center of Olympic education and no attempt to build one. In that framework, it was stated that not only Turkish Olympic Committee but many state institutions including universities should have a role to develop Olympic education.