Spor yöneticiliği eğitim programının CIPP değerlendirme modeli ve spor yönetimi akreditasyon komisyonu standartlarına göre yeterliliği
CIPP evaluation model of sport management education program and efficiency in terms of sport management accredition commision standarts
  1. Tez No: 394976
  2. Yazar: NURAN KANDAZ GELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLŞAD ÇOKNAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi Eğitimi, Spor yönetimi Akreditasyon Komisyonu, Eğitim Programı, CIPP, Sport Management Education, Commission of Sport Management Accreditation, Education Program, CIPP
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği bölümünde uygulanan spor yöneticiliği eğitim programının CIPP değerlendirme modeli ve Spor Yönetimi Akreditasyon Komisyonu'nu (SYAK) akreditasyon standartlarına göre yeterliliğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Programın yeterliliğini ortaya koyabilmek amacı ile bütüncül ve çok boyutlu bir değerlendirme anlayışına sahip olan CIPP modeli esas alınarak, değerlendirmeler Bağlam, Girdi, Süreç ve Ürün boyutu doğrultusunda yapılmıştır. Bu sürece Soyak'ın akreditasyon standartları da eşlik etmiştir. Bu araştırma, nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı bir karma yöntem araştırmasıdır. Çalışmada yakınsayan desen kullanılarak SAÜ Spor Yöneticiliği eğitim programını değerlendirmek üzere nitel ve nicel veriler birlikte toplanmıştır. Araştırma nitel ve nicel yöntemlerin birlikte kullanıldığı bir çalışma olması nedeniyle örneklem seçiminde nicel ve nitel araştırmalarda kullanılan olasılıklı ve amaçlı örnekleme teknikleri bir arada kullanılmıştır. Bu araştırmada veri toplama yöntemi nitel ve nicel olmak üzere iki boyutta gerçekleşmiştir. Nitel boyutta, doküman analizi, görüşme, odak grup yöntemleri kullanılırken nicel boyutta ise anket yöntemi kullanılmıştır. Nitel yöntem ile elde edilen verilerin analizinde doküman analizi kısmı için betimsel analiz kullanılırken, görüşmelerden elde edilecek verilerin analizinde tümevarımsal analiz kullanılmıştır. Nitel verilerde 2 adet odak grup ve 10 adet bireysel görüşme yapılırken nicel veriler anket ile toplanmıştır. Her odak grupta 4 kız 4 erken olmak üzere sekizer öğrenci, anket uygulamasına ise 92 mezun ve 309 mevcut öğrenci katılmıştır. Araştırmada. nitel bulgular nicel bulgularla ilişkilendirilerek birlikte yorumlanmıştır. Araştırmanın alt problemleri doğrultusunda bulgular Bağlam Girdi, Süreç ve Ürün boyutunda programın yeterliliklerinin ve yetersizliklerinin olduğunu açıkça göstermektedir. Sonuç olarak SAÜ Spor Yöneticiliği Eğitim Programının SYAK standartlarına göre Bağlam, Girdi, Süreç ve Ürün boyutunda hem yeterliliklere hem de yetersizliklere sahip olduğu görülmüştür. Programın akreditasyon sürecinde yeterliliklerinin avantaj, yetersizliklerinin ise dezavantaj sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
It was aimed to reveal the CIPP evaluation model and efficiency of Commissions of Sport Management Accreditation (COSMA) of sport management education program in terms of accreditation standards implemented in the Department of Sport Management at Sakarya University School of Physical Education and Sport. On the basis of CIPP model, which has a holistic and multidimensional evaluation understanding, evaluations were done in line with context, input, process and product dimensions with the aim of revealing the efficiency of the program. This process was also accompanied by the standards of COSMA. This research is a mixed method study in which qualitative and quantitative methods are used. Qualitative and quantitative data were collected together by means of using converging design in order to evaluate the Sakarya University Sport Management Education Program in the study. Probability and purposive sampling technics were used together in the study since the research contains both qualitative and quantitative methods. Data collection method in the study was done in two dimensions: Qualitative and quantitative. While document analysis, interview and focus group methods were used in qualitative dimension, a survey method was used in quantitative dimension. Descriptive analysis was used for the part of documents analysis of obtained data from qualitative method. On the other hand, inductive analysis was used in the analysis of obtained data from interviews. There were 2 focus group, 10 individual interviews and quantitative data was collected through survey. A total of 8 students comprised of 4 female and 4 male for each focus group, 92 graduated students and 309 active students participated in the survey study. By associating with qualitative findings, quantitative findings were commented in the research. In line with the sub problems of the study, findings have clearly shown efficiencies and deficiencies of the program in the context, input, process and product dimensions. As a result, Sakarya University Sport Management Education Program was found to have both efficiencies and deficiencies in the dimension of context, input, process and product. It is possible to say that while the efficiencies of program may provide an advantage, deficiencies may provide disadvantage.