Kayıp kent Ankhiale
The lost cit Anchiale
- Tez No: 395028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Ankhiale, Kilikia, Lokalizasyon, Antik Kaynaklar, Heykel, Yazıt, Anchiale, Cilicia, Localization, Ancient Sources, Sculpture, Inscription
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ankhiale, MÖ 7. yüzyılda Assurlular tarafından kurulduğu ve Kilikia'da konumlandığı söylenen kayıp bir kenttir. Birçok antik yazar tarafından iletilen bilgiler arasında Ankhiale adına rastlanmaktadır. Aristobulos, Hellanikos, Kallisthenes, Athenaeus, Arrianus, Plinius ve Strabon gibi antik yazarların yanı sıra, MS 6. yüzyılda yaşayan Stephanos Byzantios'da Ankhiale kentinden bahsetmektedir. Stephanos Byzantios tarafından iletilen bilgilerden dolayı, kentin en azından MS 6. yüzyıla kadar varlığını sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Bütün bu bilgilere ek olarak, bu yazarlar tarafından Ankhiale kentinde; kentin kurucusuna ait bir heykel ve Assur dilinde yazılmış bir yazıtın bulunduğu aktarılmaktadır. Antik kaynaklara göre; Ankhiale kenti Tarsus ile Soloi kentleri arasında konumlanmaktadır. Antik kaynak aktarımlarından yola çıkan araştırmacılar tarafından Kazanlı, Karacailyas, Dikilitaş, Yumuktepe ve Soloi gibi çeşitli merkezler, Ankhiale olarak önerilmektedir. Ankhiale'nin lokalizasyon probleminin yanı sıra, bu kentin Assur yıllıklarında adı geçen Ingira kenti ile kimliğinin saptanmak istenmesi bir başka tartışmayı gündeme getirmektedir. Bunun yanı sıra, Ankhiale'de bulunduğu söylenen yazıtta adı geçen Sardanapallos'un Assur krallarından Sanherib ya da Asurbanipal ile eşitlenmesi bir başka tartışma konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Anchiale is a lost city which has been said that it was founded by Assyrians in seventh century and situated in the Cilicia. In the transmitted knowledges by the most of the ancient writers the name of Anchiale has been much used. Besides the ancient authors as Aristobulos, Hellanicos, Callisthenes, Athenaeus, Arrianus, Plinius and Strabon, Stephanos Byzantios who lived in the sixth century BC mentioned the city of Anchiale, too. Due to the informations which were transmitted by Stephanos Byzantios, it is appeared that the city maintained its existence, till the sixth century AD at least. In addition to the whole informations, it has been quoted to be the fact that a statue was belonged to the founder of the city and the fact that a inscription was inscribed in aramaic in the city of Anchiale. According to the ancient sources, the city of Anchiale is situated between the cities of Tarsus and Soloi. It is offered by the researchers were based on the transfers of the ancient authors as Anchiale the various centers as Karaduvar, Kazanlı, Karacailyas, Dikilitaş, Yumuktepe and Soloi. Apart from the localization's problem of Anchiale, the fact that this city is desired to identify with Ingira mentioned in the annuals of Assyrian is come up the other discussion. In addition to this, the fact that Sanherib or Asurbanipal of the Assyrians' kings equated with Sardanapallos is constituted the other matter of the discussion related to the city.