Kayıp Hafıza belgesel filmi Kent belleği perspektifinde tarihçi Hüseyin Çimrin'e yönelik sözlü tarih çalışması
Oral history study oriented to historian Hüseyin Çimrin in the perspective of city memory
  1. Tez No: 633305
  2. Yazar: SUAT ERDÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FADIL SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sımmel, Sözlü Tarihçe, Hüseyin Çimrin, Kent Belleği, Simmel, Oral History, Hüseyin Çimrin, City Memory
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Metropol yaşamlar mutsuz, bıkkın, usanmış bireyler yaratmaktadır. Alman Sosyolog Georg Simmel mikro sosyoloji ile ilgilenerek şehirdeki gündelik yaşamların bireylerdeki yarattığı psikolojik sıkıntıları araştırmıştır. Günümüzde kentler toplumsal süreçleri ve oluşumları derinden etkileyen, ilişki ağlarının üretim merkezli kültürel mekânlarıdır dolayısıyla kentlerin şimdiki durumlarını anlamak, o toplumun nerede olduğunu ve hangi noktaya evirileceğini göstermesi bakımından önemlidir. Kentlerdeki değişim ve dönüşüm özellikle o kentte eskiden beri yaşayan bireylerde geçmişe yönelik bir özlem ve huzursuzluk durumu yaratmaktadır. Son dönemde en hızlı değişime uğrayan kentlerin başında Antalya gelmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada araştırmacı ve yazar Hüseyin Çimrin'in perspektifinen Antalya kentine yönelik değişim ve dönüşümün izleri aranmıştır. Çimrin'in çocukluk zamanıyla şimdiki zaman özellikle bireyi değiştirmiş Simmel'in saptaması gibi paraya dayalı metropollerde bireyi donuk, silik ve paranın rengi griye benzer bir hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Lives in metropolis create unhappy, bored and sick individuals. German Sociologist Georg Simmel was interested in micro sociology and he investigated the psychological problems of daily life in the cities. Nowadays, cities are cultural places that deeply affect social processes and formations and consist of production oriented relationship networks. Therefore, understanding current status of the cities is important in point of showing where that society is and where it will evolve. The change and transformation in the city creates discomfort and a sense of nostalgia for the individuals in society. Recently, Antalya is at the forefront of the cities that have undergone the fastest change. In this way, in this research the traces of the change and transformation towards Antalya were searched from the perspective of researcher and writer Hüseyin Çimrin. Çimrin's childhood and present time has changed especially the individual, like Simmel's determination individual has become dull, weak and gray like color of money in the money - based metropolises.