Mersinde çevre yönetimi çerçevesinde katı atık sorunu: Çok boyutlu bir değerlendirme
Environmental management in accordance with solid waste in Mersin : A multidimesional assessment
- Tez No: 395033
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BEDİZ YILMAZ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel Siyaset, Kentsel Çelişkiler, Çevre Yönetimi, Katı Atıklar, Mersin, City, Urban Policy, Urban Conflict, Environmental Management, Solid Waste, Mersin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Mersin'de Çevre Yönetimi Çerçevesinde Katı Atık Sorunu: Çok Boyutlu Bir Değerlendirme Katı atıkların geçmiş yıllara göre günümüzde hem miktar hem de değer olarak önemli bir değişim geçirdiğini görebilmekteyiz. Nüfus ve sanayileşmeyle birlikte katı atıklardaki bu değişim kentlerde de birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Katı atıkları çevre yönetimi çerçevesinde gerek yerel yöneticiler açısından yönetme, gerek sermayenin katı atıkların bertarafı ve değerlendirilmesi konusundaki rant çabaları, gerekse çevreci hareketlerin katı atıklar meselesine olan ekolojik bakış açıları, kentlerde katı atıkların doğru bir şekilde yönetilmesi konusunda fikir ayrılıkları yaşanmasına neden olmaktadır. Katı atıkların yönetimi konusunda bu tür farklı bakış açılarının bulunması beraberinde kent içerisinde ittifaklar, çelişki ve çatışmaların yanı sıra rant ilişkileri de kurulmasına zemin hazırlamaktadır. Diğer yandan konuyla ilgili mühendislik bilimi de katı atıkların devletin koyduğu ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak canlı ve insan sağlığını tehdit etmeyecek bir yöntemle kent ortamından uzaklaştırılıp bertaraf edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Fikir ayrılıkları kentte yerel idareciler arasında iletişim, çatışmalar ve koordinasyon bozukluğu meselesini de beraberinde getirmektedir. Bu sebeple katı atıkların değerlendirilmesi, bir kaynağa dönüştürülmesi ve çevreye verilebilecek etkilerin en aza indirilmesi güçleşmektedir. Bu tezde, katı atıkların varlığı üzerindeki görüş ayrılıklarını odağa alarak, kentsel sorun ve çevre yönetimi çerçevesinde katı atıkların yönetimini çok boyutlu olarak tartışmak, bu konunun Mersin ili üzerine olan yansımalarını incelemek, kaynak yaratılabilecek konumdaki katı atıkların verimli ve sağlıklı bir şekilde nasıl yönetilebileceği sorusuna cevap bulmak temel amaçlarımız olmuştur. Bu çalışmada temel olarak kentsel siyaset ve çelişkiler çerçevesinde“çevre yönetimi”ve“katı atık yönetimi”genel olarak tartışılmış ve Mersin ölçeğinde katı atık sorunsalı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Solid Waste Problem within the Framework of Environmental Management in Mersin: a Multidimensional Assessment. We can perceive significant change considering solid waste both in value and the amount. Population and industrialization together with changes in solid waste brings many problems with it. Solid waste within the framework of environmental management leads to disagreement on the issue of managing solid waste correctly, whether in term of local authorities, capital investment on disposal of solid waste and rent-seeking efforts or environmentalist movements and their ecological perspectives on solid waste issue. Presence of different perspective on the management of solid waste within city prepares the base for alliances, contradiction and conflicts as well as rent –seeking relations. On the other side, related engineering science assert that solid waste should be removed and disposed from the urban environment, in a way that will not be a threat to human health and live ,in accordance with applicable law and regulations. Disagreements between local authorities bring communicative disorder, conflicts and coordination irregularity with it. Therefore, reducing the potential impact on environment, converting it into an usable source and recycling of solid waste grow difficult. In this thesis, our main purpose is to be found efficient answer to urban problems and multi-dimensional discussion of solid waste management, to examine effects of this issue on Mersin and how solid waste can be managed in a position of resource-efficient way. In this study, in the framework of urban policy and contradiction, environmental management and solid waste management has been discussed and dealt with the problem of solid waste.