Göç ve aidiyet bağlamında Bulgaristan göçmenlerinde kimliğin yeniden inşası: Mersin örneği
The identity reconstruction of Bulgarian immigrants in the context of migration and belonging : Example of Mersin
- Tez No: 395032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. D. ALİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan Göçmenleri, Göç, Kimlik, Aidiyet, Kültür, Uyum, Bütünleşme, Bulgaria Immigrants, Migration, Identity, Belongingness, Culture, Harmony, Integration
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Sadece bir yer değiştirme olayı olarak adlandırılamayacak ve bu duruma indirgenemeyecek kadar önemli olan göç olgusu, asırlar boyunca devam etmiş ve yaşanan bu süreç boyunca dinamik yapısı ile sosyal, ekonomik, siyasal, kültürel ve psikolojik boyutlarıyla da toplumun ve devletlerin yapısını etkileyen önemli bir işleve sahip olmuştur. Göç olgusundan önemli oranda payını alan ülkelerden birisi de Türkiye'dir. Türkiye, iç göç ve dış göç bağlamında değerlendirildiğinde azımsanamayacak derecede önemli bir konumda bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında, Rumeli'ye bir devlet politikası olarak yerleştirilen Türkler, İmparatorluğun son dönemlerinde toprak kayıpları nedeniyle yaşadıkları ve alıştıkları topraklardan tekrar göç etmek durumunda kalmışlardır. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde başlayan göçler günümüze kadar devam etmiştir. Rumeli adı hâlâ kalplerde yaşasa da, bu göç anavatana dönüş olarak adlandırılmış, yeni yerler benimsenmiştir. Bu çalışmada 1950 yılından sonra Bulgaristan'dan çeşitli göç dalgalarıyla farklı tarihlerde Türkiye'ye göç eden Mersin'in Sağlık Mahallesi ve Barbaros Mahallesi'nde yaşayan göçmenler esas alınmıştır. Yapılan alan araştırmasında, Bulgaristan göçmenlerinin kimlik algısı, aidiyet oluşumları ve bunlara ilişkin söylem biçimleri; yaşadıkları deneyimler, topluma katılma, bütünleşme düzeyleri ele alınmış, açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The migration phenomenon is so significant that it cannot be defined as just a matter of place change or cannot be degraded to that position. It had continued for centuries. Besides, along that period passing, it has a remarkable function that affects the structure of states and community with its social, economic, political, cultural and psychological dimensions and with its dynamic structure. One of the countries having its share from the migration phenomenon higly is Turkey. When it's evaluated within the context of internal and external migration, Turkey takes place in a considerably important position. The Turkish people who were placed in Rumeli as a government policy during the period of Ottoman Empire had to migrate from their lands that they were used to live on because of the loss of lands within the last periods of the empire. The migrations beginning in the last periods of Ottoman continued until today. Even if the name of Rumeli still lives in the hearts, that migration has been called as return to the homeland and new places were adopted. In this study, the migrants who migrated from Bulgaria with various migration waves in different dates after 1950 and who live in Saglık Neighbourhood and Barbaros neighbourhood of Mersin are taken as a basis. With the field research, the identity perception of Bulgarian migrants, their belongingness formation and the manners of discourse related to them and their experiences, their level of joining and integration to the community are discussed and tried to explain.