Prince Sabahaddin as a liberal intellectual
Liberal bir entellektüel olarak Prens Sabahaddin
- Tez No: 395037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Prens Sabahaddin, Alexis De Tocqueville, Liberalizm, Prince Sabahaddin, Alexis De Tocqueville, Liberalism
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde, yorumcular tarafından literatürde liberal olarak kabul edilen Prens Sabahaddin'in siyasi tahayyülü incelenmektedir. Prens Sabahaddin literatürdeki yorumculara benzer şekilde, bu tezde de liberal olarak kabul edilmekte fakat yeniden yorumlanmaktadır. Prens Sabahaddin'in liberal olarak yorumlanmasını açıklığa kavuşturmak için, Prens Sabahaddin'in siyasi tahayyülü ile Alexis De Tocqueville'in siyasi tahayyülü arasında bir mukayese yapılmaktadır. Bu mukayesenin sebebi, Prens Sabahaddin'in siyasi tahayyüllünün Alexis De Tocqueville'in siyasi tahayyülünden izler taşıdığı düşüncesidir. Bu mukayese ile Prens Sabahaddin'in düşünce dünyasının liberal boyutlarını açıklığa kavuşturmak amaçlanmaktadır. Sonuç olarak, De Tocqueville ve Prens Sabahaddin demokrasiyi bir yaşam şekli olarak algılamış ve bir zihniyet meselesi olarak yorumlamışlardır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the political imaginary of Prince Sabahaddin, who is accepted as a liberal intellectual by the commentators in the literature. Prince Sabahaddin is accepted and reread as a liberal in this thesis. In order to demonstrate naming him as a liberal, the liberal dimensions of Prince Sabahaddin's thought is revealed by means of comparison with Alexis De Tocqueville. The main reason for this comparison is the proximity of their thoughts. As a result of this comparison, it is revealed that like Tocqueville, Prince Sabahaddin sees democracy as a way of life and the issue of mentality.