Okul dışı eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve toplumun beklentisi(Ankara ili örneği)
Determining the needs of extensive education in turkey and the expectation of the society (Ankara case)
- Tez No: 395042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİDA BAYINDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, okul dışı eğitim, öğretmen görüşleri, Education, Extensive education, opinions of teachers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul dışı eğitim ihtiyaçlarının ortaya çıkış sebeplerinin ve okul dışı eğitim kurumlarından beklentilerin ne olduğunun tespit edilmesidir. Okul dışı eğitim ihtiyacının ve okul dışı eğitimden beklentilerin tespit edilebilmesi için mevcut sistemin eksikliklerinin, uygulamaya yönelik aksaklıklarının ve öğrencinin eksik kaldığı kısımların tespit edilmesinde karar verici olarak eğitimin temel paydaşlarından olan öğretmenlerin görüşleri önem arz etmektedir. Araştırmada yukarıda belirtilen amaç dâhilinde öğretmen görüşlerini saptamak için anket ve görüşme formları hazırlanmıştır. Anket örneklem gruba uygulanmış ve elde edilen veriler, araştırmanın amacı doğrultusunda nicel ve nitel veri analizi tekniklerinden faydalanılarak, uygun paket programlar yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin %55'i okul dışı eğitime ihtiyaç olduğunu , %62,3'ü ise merkezî sınavların kalkmasıyla okul dışı eğitime ihtiyaç olmayacağını belirtmiştir. Nicel ve nitel veri analizi sonuçlarına göre merkezi sınav sisteminin okul dışı eğitimde önemli bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte sınavların test tekniğiyle yapılması ve okullarda test tekniği eğitiminin yetersiz olması, okullarda yeterli sayıda deneme sınavı yapılmaması, ders tekrarlarının az olması, sınıfların kalabalık olması, müfredatın yoğun olması, okullardaki fiziksel ortamın yetersiz olması ve öğretmenlerin alan bilgilerinin yeterli olmaması gibi durumlar okul dışı eğitim ihtiyacını yükselten önemli sebepler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenler okul dışı eğitimden, kaliteli eğitim, kaliteli öğretmen, öğrencilerin yeteneklerine göre geliştirilmesi, öğrencilerin okul ile ilgili eksiklerinin giderilmesi, öğrencilerin temellerinin sağlamlaştırılması, öğretmenlerin her öğrenciye adil davranması, okul dışı eğitimin daha uygun fiyatlarla yapılması, öğrencilere kariyer ve iş imkânı sağlanması gibi beklentilerinin olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Determining the Needs of Extensive Education in Turkey and the Expectation of the Society (Ankara case) The purpose of this study is to determine the reasons why the need for extensive education emerged and what the expectations of supplementary institutions are. To achieve this aim, the opinions of the teachers, the inevitable components of education, are of crucial importance. The importance of the opinions of the teachers peaks at the points where the drawbacks of the current educational system are pinpointed, the defects of the implementation are highlighted, and where the students are inadequate are illuminated. In order to obtain the teachers' ideas, a form of questionnaire and a form of interview were prepared and administered. The questionnaire was administered to the sample group and the data was compiled by qualitative and quantitative analysis methods. The answers were analyzed with the assistance of an appropriate computer program. According to the results of the research, 55 % of teacher's surveyed stated extensive education is necessary. 62.3 % of them stated that if the central exams are removed, the need for extensive education will vanish. According to the results of the qualitative and quantitative analysis, It was understood that central exams have a great influence on extensive education. However, it was determined that these factors are increasing the need for extensive education: the exams are all multiple choice, the education based on multiple choice at schools is insufficient, and schools do not hold enough practice tests. There is also insufficient revision, crowded classrooms, intensive curricula, inadequate physical environments and teachers with insufficient knowledge. Furthermore, the teachers stated their expectations of extensive education as follows: quality education, quality teachers, the improvement of the students according to their abilities, to compensation for the students' schooling requirements, reinforcing the students' basic knowledge, teachers' fair behavior towards students, the more appropriate cost of extensive education, and the reinforcement of students' carrier and job prospects.