Okul öncesi eğitim kurumu'na devam eden 5 yaş grubu çocuklarına tam, yarım, eş ve eşit kavramlarının öğretilmesinde davranış geliştirme merkezli öğrenme yöntemi' nin etkisinin incelenmesi
Investigating the effects of the behavioral development-based learning method on teaching the concepts of 'whole', 'half', 'equal', and 'same' to 5-year-old children attending a preschool education center
  1. Tez No: 395059
  2. Yazar: MÜNİRE ŞAFAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DOGAN TEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, matematik eğitimi, davranış geliştirme merkezli öğrenme yöntemi, Preschool education, mathematics education, behavioral development -based learning method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Okul öncesi dönem çocuğun bilişsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gibi farklı gelişim alanlarının en aktif ilerlediği dönemdir. Bu dönemde beyin çevre etkilerine en açık olduğu süreç içindedir. Çevresel etkenlerin nitelikli desteği, çocukların öğrenme kalitelerini de direk etkilemektedir. Çocuklara dönemsel özelliklerine uygun şekilde, etkili yöntemlerle kazandırılmaya çalışılan kavramlardan biri de matematik alanındadır. Uluslararası araştırmalar, raporlar ve üretilen projelerde özellikle matematik eğitiminin okul öncesinde verilmesinin önemine yönelik vurgular yapılmaktadır. Çünkü okul öncesinde verilen eğitimin niteliği ilköğretim başarısını direk etkilemektedir. Çocuğa öğrenmede etkili kanalların aktif kullanıldığı, öğretmenin rol model olduğu, ailenin aktif katılımla eğitime dâhil olduğu, bireysel gelişimlerin takip edildiği, eğitimin güncel yaşama aktarıldığı, yaparak yaşayarak öğrenmenin esas alındığı bir yöntem olan davranış geliştirme merkezli öğrenme yöntemi çocuklara matematiksel kavramların öğretilmesi için de etkili bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, "Okul Öncesi Eğitim Kurumu'na devam eden 5 yaş grubu çocuklarına tam, yarım, eş, eşit kavramlarının öğretilmesinde Davranış Geliştirme Merkezli Öğrenme Yöntemi'nin etkisinin incelenmesi' dir. Nitel ve nicel yöntem ile gerçekleşen araştırma, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Yenimahalle ilçesinde okul öncesi eğitim kurumunda 5 yaş grubuna devam eden çocuklar oluşturmaktadır. MEB okul öncesi eğitim programında mevcut kazanımlarda yer alan kavramları öğretmenlerin nasıl verdikleri gözlemlenmiştir. Gözlem neticesinde hangi etkinliklerin eğitim esnasında kullanıldığı, çocukların bu kazanımları elde edip etmedikleri incelenmiştir. Yapılan gözlemler neticesinde, 2013 yılında Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanan DGM Yöntemi ile Değer Eğitimi Programı, matematiksel kavramların eğitiminin uygulanmasına karar verilmiştir. Bu amaçla tam, yarım, eş ve eşit kavramları DGM yöntemi ile uygulanırken araştırmacı tarafından çocuklar gözlemlenmiştir. Eğitim başında ve sonunda çocukların birebir yapılan testlere verdikleri yanıtlar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Preschool period is the time when a child's different developmental domains, such as cognitive, linguistic, motor, social and emotional growth are making the most rapid and active progress. During preschool years, brain is in its most susceptible process to environmental influences. Quality of support provided by environmental factors directly affect children's quality of learning. One of the fundamental concepts that's being introduced according to children's developmental needs is in the field of mathematics. International studies, reports, and various projects specifically stress that mathematics should be introduced in preschool years since the quality of preschool education has a strong impact on success in elementary education. Behavioral development based learning is an effective method of teaching children mathematical concepts as it actively uses effective channels on student learning, identifies the teacher as the role model, requires proactive parental involvement in education, tracks individual progress, relates learning to real life situations, is based on hands-on experience and knowledge acquired through learning by doing. The aim of this study was to investigate the effects of the behavioral development-based learning method in teaching concepts of“whole”,“half”,“equal”, and“same”to 5-year-old children attending a preschool education center. This qualitative and quantitative method was carried out involving five-year-old children selected from preschools in Yenimahalle district in the city of Ankara, Turkey during the 2013-2014 academic year. How teachers represented the concepts stated by Ministry of Education preschool curriculum was observed. As the classes were being held, observation was done to gather data on the activities that take place during instruction and whether the children gained the targeted skills during these activities. As a result of these observations, the behavioral development -based learning method which was approved by the Board of Education in 2012, was foundto be an effective method for teaching mathematical concepts. The researcher observed the children as they were being taught the concepts of“whole”,“half”,“equal”, and“same”using the behavioral development -based learning method. Each child was assessed one-on-one before and after instruction.