Televizyon izleme pratiklerindeki dönüşüm: Türkiye'de IPTV ve Tivibu örneği
The change in tv vi̇ewi̇ng habbi̇ts: IPTV technology in Turkey and Ti̇vi̇bu example
- Tez No: 395075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA ŞAKI AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Etkileşimlilik, IPTV, Etkileşimli Televizyon, İzleyici, Internet, interactivity, IPTV, interactive television, television auditions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Teknoloji dünyasındaki gelişmeler, ilişki içinde olduğu tüm sektörleri de değiştirmiş ve geliştirmiştir. İnternet ve televizyon da bu yeniliklerinden oldukça etkilenmiştir. Televizyon yayınlarının internet üzerinden de verilmeye başlamasıyla, hem televizyon yayıncılığında hem de televizyon izleme pratiklerinde yeni bir dönem başlamıştır. Yeni yayıncılık sistemiyle, kullanıcılar çift yönlü, interaktif bir iletişim ortamına geçmiştir. Bu geçişle birlikte televizyon izleme kültüründe bir dönüşüm yaşanarak, televizyonun vazgeçilmez bir öğesi olan izleyici kavramı da bu dönüşümün etkisinde kalmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan; sayısallaşma, yakınsama ve temalaşma kavramları, yeni medyayı yaratmıştır. IPTV, yeni medyanın en güncel türüdür. İnternet protokolü üzerinden gerçekleştirilen bu yeni televizyon yayıncılığı, bireyselleştirilmiş ve kişiye özel hale getirilmiş, ses, görüntü ve metin iletimini bir arada sunan bir teknolojiye işaret etmektedir. Kullanıcısını aktif hale getiren IPTV'nin sunduğu hizmetler televizyon içeriği ile sınırlı kalmayıp, internet üzerinden gerçekleştirebilecek alışveriş, bankacılık, oyunun yanı sıra, mobil tv izleme, televizyondan eğitim, adreslenebilir reklamcılık, aile bireylerine televizyon üzerinden mesaj gönderme gibi çeşitli interaktif özelliklere sahiptir. Dijital medyanın aracılık ettiği bu yeni eğilimler vasıtasıyla televizyon izleme alışkanlıklarında yaşanan değişimler, değişen televizyon ve izleyici kavramları bu çalışmada incelenmiştir. Bu bağlamda izleyicinin birey eksenli televizyonu tercih etme nedeni, Dünya'da ve Türkiye'deki IPTV kullanımı, hizmetleri, servisleri incelenerek, Türkiye'de hizmet veren Tivibu platformu anlatılarak, yapılan çevrimiçi anketle izleyici davranışları öğrenilmeye çalışılmıştır. Yaygınlaşan mobil iletişim araçlarıyla birlikte televizyon izleme alışkanlıklarında bireysellik gelecek yıllarda da artarak devam edecektir düşüncesi savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological advances have changed and shaped all the various related sectors. Television industry has also taken its share from these advances. As television programs broadcast online, a new age has started both for television programming and television viewing habits. With the new boadcast system, users have experienced interactive two way communication. Through these changes, a transformation has occured in tv viewing habits and the viewers have both contributed to and been affected by this transformation process. Digitalization, convergency and thematic concepts which have occured along with technologic improved have created new media. IPTV is the most popular form of new media. This new television broadcasting is pointing out to a new technology performed over internet protocol that provides individual personalized sound, vision and text transmission together. IPTV services which enable the users to be active are not only limited to TV content. IPTV has some interactive features that let the users to experience online shopping, online banking, online gaming, mobile tv, online education, targeted advertising, instant messaging with family members via TV. In this study, changes in TV viewing habits, the concept of evolving television and audience have been evaluated through the new trends enabled by digital media. In this context, Tivibu, an IPTV platform in Turkey, has been examined in detail and the reasons why the audiences prefer individual oriented television, IPTV usage in Turkey and in the world and various IPTV services have been analyzed. Through an online questionnaire, the audience behavior has been scrutinized. In this study, it is assumed that together with the widespread mobile communication tools, individualization trend in tv viewing habits will increasingly continue in the upcoming years.