Bir iletişim biçimi olarak müzik:1960'lardan günümüze Türkiye'de Rock Müziğin gelişimi
Music as a mean of communication: The development of Rock Music from 1960s to today i̇n Turkey
  1. Tez No: 395076
  2. Yazar: YİĞİT MARANGOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA HEPKON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, İletişim Bilimleri, Music, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Müzik, Rock Müzik, Communication, Music, Rock Music
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma 1960'lardan günümüze Dünyada ve Türkiye'de Rock Müziği hem kitle iletişim aracı olarak hem de bir iletişim biçimi olarak irdelemeyi amaçlamaktadır. Rock Müziğin kökenleri bakımından oldukça eskilere gitmesi ve ilerleyen teknoloji ile paralel olarak geçirdiği evrimler ve günümüzde popülerleşmesi popülerleşirken de farklı formlara bürünmesi diğer müzik türleri içindeki farklı konumu ve taşıdığı mesajlar ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Rock Müzik tarihsel gelişim süreci içinde önemli değişimler yaşamıştır. İlk çıktığı dönemlerde farklı bir formdayken popülerleştikten sonra farklı formlara bürünmüştür; taşıdığı kitlesel mesajlarda değişmiştir. Rock Müziğin diğer bir özelliği insan bilinç altısı üzerinde diğer müzik türlerinden farklı etkileri olmasıdır. Günümüzde gelişen teknolojiler de Rock Müziği önemli ölçüde etkilemiştir. Rock Müzik çok güçlü bir kitle iletişim aracı haline gelmiştir. 1960'lı yıllarda Türkiye'nin Batı bloğunun bir parçası olmasına paralel olarak gerek dinleyici gerek icracıların sayılarında ciddi bir artış yaşanmıştır. Bu çalışmada Rock Müziği Türkiye'deki gelişimi önemli temsilcileri üzerinden yapılmaktadır. Türkiye'nin değişen siyasal ve ekonomik yapısı da bu müzik türü üzerinde etkili olmuştur. Özellikle 1960 darbesinin ardından yaratırken bu müzik türünün gelişim kaydettiği görülmüş, 1980 darbesinin ardından ise ciddi bir kan kaybı yaşanmıştır. Batı kökenli olan bu müzik Türkiye'de daha çok orta ve üst sınıflar tarafından tercih edilirken Batı'da ise her sınıftan insanlar tarafından tercih edilmektedir. Bu çerçevelerden bakarak günümüzde bir kitle iletişim aracına dönüşen, popülerleşen ve taşıdığı mesajlarla insanların bilinçaltı düzeyinde etkili olması açısından bu çalışmada irdelenmiş ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine Rock music as a mass medium and a way of communication from 1960s to now in Turkey and all over the world. In this study, this genre is discussed from many aspects instead of single aspect. Rock Music differs from the other genres because of its deep-rooted past and evolutions parallel to technology. Popularization of Rock music nowadays and the messages it conveys make it distinctive among the others. Before the popularization of Rock music, in its early times, it has a different form unlike today. With this period, the form and the messages it has completely changed. Besides, there are so many effects of other kinds of music in human subconscious and it makes us conceive different messages. Therefore, Rock Music has become a powerful mass media and a way of communication parallel to developed technology. It is seen that Rock Music came to Turkey in very early years since Turkey was a part of West Block in 1960s. Turkish representatives were also examined. The unstable structure of politics and economics in Turkey had an influence on this genre. While 1960 Turkish coup d'état had a positive effect, 1980 Turkish coup d'état had a destructive effect on Rock Music. Correspondingly, the messages changed again. This genre has met with Turkish audience with increasing or decrasing popularity. It has been determined that Rock music is preferred by middle and upper class in Turkey. On the contrary, it is favoured by all classes in the West. Within these frameworks, it is tried to be shown in this study how Rock music has been a mass media and become popular in nowadays and its effects in human's subconscious with the messages it conveys.