Algılanan aile tutumu ve ilişkilerinin ve bazı kişilik özelliklerinin kriminal davranışla ilişkisi
The relationship between perceived family attitudes and relations, some personality traits and criminal behavior
- Tez No: 395092
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Antisosyal Kişilik Bozukluğu, Psikopati, Algılanan Aile, Kriminoloji
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Maltepe L2 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalmakta olan hükümlüler ile benzer özelliklerdeki suç işlememiş diğer kişiler arasında algılanan aile tutumu-ilişkileri ve bazı kişilik özellikleri yönünden anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenerek bu özelliklerin kriminal davranışla ilişkisi olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemi Maltepe L2 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki 132 hükümlü ve cezaevinde olmayan 177 diğer kişidir. Veriler, söz konusu örnekleme ADÖ (Antisosyal Davranış Ölçeği), LPÖ (Levenson Psikopati Ölçeği), MAAÖ (McMaster Algılanan Aile Ölçeği) ve demografik bilgi formu uygulanarak elde edilmiştir. Bu araştırmada daha önceden yazılmış olan kitap, dergi, makale, yüksek lisans tezleri, yüksek lisans projeleri ve akademik araştırmalar taranarak, çalışma Beykent Üniversitesi tez tekniğine uygun olarak yazılmıştır. Araştırmanın veri analizinde deney ve kontrol grubu için tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. (ortalama, standart sapma, yüzde, frekans). Deney ve kontrol grubu için ayrı ayrı ortalama ve standart sapmalar hesaplanarak karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda hükümlülerin antisosyal kişilik bozukluğu, psikopati ve algılanan aile yaşantısı ölçeklerinde aldığı puanlarla diğer kişilerin puanları arasında anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, relationship between perceived family attitudes and relations, some personality traits and criminal behavior is investigated on convicts at Maltepe L2 – type Closed Prison and some other non-criminal persons to determine whether there is a statistically significant difference. Sample for this research consists of 132 convicts in Maltepe L2-type Closed Prison and 177 other persons. Data was gathered using ABS (Antisocial Behavior Scale), LSRPS (The Levenson Self-Report Psychopathy Scale), MFAD (The McMaster Family Assessment Device) and demographic information form. In this study, written before the books, magazines, articles, master's theses, graduate projects and academic research by scanning, Beykent University thesis was written as intended.… In the data analysis, descriptive statistics (mean, standard deviation, percentages, frequency) are used. To calculating means and standard deviations for each group, comparative analysis results have been gathered. As a result of analysis, relation between perceived family attitudes and relations, some personality traits and criminal behavior has been identified statistically significant. Key Words : Crime, Antisocial Personality Disorder, Psychopathy,..Perceived Family, Criminology