İş tatmini ve örgütsel bağlılığın tükenmişlik üzerindeki etkisi: Bir sanayii kuruluşunda alan çalışması
The effect of job satisfaction and organizational commitment on burn out: An application on a private industrial company
  1. Tez No: 395155
  2. Yazar: EBRU BOYMUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDA YAŞA ÖZELTÜRKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Tükenmişlik, Regresyon Analizi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İş tatmini, örgütsel bağlılık ve tükenmişlik konuları örgütsel davranış alanında pek çok araştırmaya konu olmuştur. Çoğu çalışma ikili ilişkilerin etkinlik düzeylerini otaya çıkarmaya yönelik hazırlanmıştır. Bu çalışmada özel sektör çalışanlarının iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeylerinin tükenmişlik düzeyleri üzerindeki etkisi ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır. Tam sayım hedeflenerek dağıtılan 577 anket formundan 387 tanesi analize uygun olarak geri dönmüştür. Anket aracılığıyla veriler toplanmış ve hipotezler test edilmiştir. Tükenmişlik bağımlı değişkenine iş tatmini ve örgütsel bağlılık bağımsız değişkenlerinin etkisini ölçmek için regresyon analizi yapılmıştır. Bu bağlamda, sırasıyla işin doğası, duygusal bağlılık, ücret ve yan haklar arttıkça/düzeldikçe bireylerin duygusal olarak tükenmeleri azalma göstermiştir. Çalışanlar arasındaki iletişimsizlik ve iş belirsizliğinin azalışının kişilerin kişisel başarını arttıracağı sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In the literacy it has seen that there are many studies based on the relationships through job satisfaction, organizational commitment and burnout syndrome are carried out. Most of these studies are examined based on the bilateral relations such as job satisfaction and burnout, job satisfaction and organizational commitment, or vice versa. Differently, aim of this study is to examine the effect of job satisfaction and organizational commitment on burnout syndrome of private sector workers. 387 of 577 surveys were gathered to analyze the data. In this study, dependent variable is burn out syndrome and independent variables are job satisfaction and organizational commitment and data was analyzed with regression analysis. As a result, respectively increasing (adjusting) in nature of job, emotional commitment, and salary and fringe benefits, burnout level of individuals decrease. And addition to this, when the lack of communication and uncertainty of job level decrease, individual success level will increase.