Oyun ve fiziki etkinliklere dayalı fen eğitimi: Disiplinlerarası öğretim uygulaması
Science education through game and physical activities: An interdisciplinary teaching practice
- Tez No: 395179
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarası öğretim, fen eğitimi, oyun ve fiziksel etkinlik, ilkokul, Interdisciplinary teaching, science education, game and physical activities, elementary school
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı, disiplinlerarası öğretim yaklaşımlarına uygun olarak Oyun ve Fiziki Etkinlikler dersi yoluyla verilen fen öğretiminin öğrencilerin fen kavramlarını öğrenmelerine etkisini incelemektir. Çalışma 2014-2015 eğitim-öğretim yılı güz döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Eskişehir ili Tepebaşı ilçesinde yer alan bir ilkokulun 3. sınıfında okuyan 82 öğrenci katılmıştır. Okulda bulunan üç sınıf deney grubunu bir sınıf ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Birinci deney grubunda önce fen kavramları anlatılmış sonra oyun temelli etkinlikler yapılmış; ikinci deney grubunda fen kavramları etkinlik sırasında anlatılmış, üçüncü deney grubunda ise önce etkinlik yapılmış ardından fen kavramları anlatılmıştır. Kontrol grubunda ise ders kitabına, çeşitli yardımcı kitaplara ve bir web-tabanlı eğitim platformuna dayalı olarak ders işlenmiştir. Yapılan öğretim beş hafta sürmüştür. Her hafta Fen Bilimlerine ait üç ders saati kullanılmıştır. Deney gruplarına ait Fen Bilimleri ders saatlerinde toplam on iki oyun temelli fiziksel etkinlik kullanılmıştır. Uygulamalar sınıf öğretmenleri tarafından yapılmıştır. Veriler biri araştırmacı tarafından geliştirilen Kuvveti Tanıyalım ünitesi başarı testi (KTBT), diğeri kontrol grubu ders materyalleri arasında yer alan Eğitim Portalı başarı testi (EPBT) olmak üzere toplam iki başarı testi ve bir algı anketi ile toplanmıştır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel model olarak desenlenmiştir. KTBT'den elde edilen veriler tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiş ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Yapılan post-hoc analizi ikinci ve üçüncü deney gruplarının başarı düzeyinin kontrol grubu başarı düzeyinden istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu test kalıcılık testi olarak altı ay sonra uygulandığında ise tüm deney gruplarının başarı düzeylerinin kontrol grubu başarı düzeyinden istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu bulunmuştur. EPBT son testinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamazken, test kalıcılık testi olarak uygulandığında ikinci deney grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Algı anketi verileri deney gruplarının kontrol grubuna göre feni eğlenceli bulma, fene ilgi gösterme ve fene önem verme açısından daha yüksek puanlar elde ettiklerini göstermiştir. Algı anketi kalıcılık verileri ise deney gruplarının kontrol grubuna göre feni eğlenceli bulma, fene ilgi gösterme, fene önem verme ve fene yönelik başarı-motivasyon açısından daha yüksek puanlar elde ettiklerini göstermiştir. Bu bulgulara dayanarak Oyun ve Fiziki Etkinlikler dersinin disiplinlerarası öğretim yaklaşımına uygun bir biçimde ilkokul öğrencilerinin fen kavramlarını öğrenmesinde, öğrenilen bilgilerin hatırda tutulmasını sağlamada ve fene yönelik olumlu tutum geliştirmede kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, was to examine the effect of science teaching through Game and Physical Activities course in accordance with interdisciplinary teaching approaches on students learning of science concepts. The current study was conducted in the fall semester of 2014-2015 academic year. The participants were 82 third grade students from a public elementary school located in Eskisehir-Tepebasi. Three classes formed the experimental group and a class formed the control group in the school. In the first experimental group, the teacher taught target science concepts before conducting the activities. In the second experimental group, the teacher introduced science concepts with the help of questions just in time as they appeared or needed to be practiced in the activity. In the last experimental group, students played the games firstly and then the teacher asked questions to allow inquiry so that students could make connections between the science concepts and actions conducted in the game. In the control group a textbook, various ancillary books and a web-based learning platform were used. The instructions lasted five weeks. Every week, three lesson hours were used in the science course. A total of twelve game-based physical activities were used during science lessons of the experimental groups. The instructions were given by classroom teachers. The data were collected by two achievement test, the first one called KTBT developed by the researcher and second one from the instructional materials of the control group. Moreover, an attitude questionnaire was used. Research design of the study was pretest-posttest control group design. Data obtained from the KTBT were analyzed through One-way ANOVA indicated that there was a significant mean difference among the groups. Post-hoc analysis showed that achievement level of the second and third experimental groups was significantly higher than that of the control group. This test was also administered as a retention test and ANOVA shoved that there was a significant mean difference among the control group and all experimenteal groups. There was no significant mean difference between the groups on the scores obtained from the EPBT. EPBT was also administered as a retention test and ANOVA indicated that there was a significant mean difference between the control group and second experimental group. The questionnaire data indicated that all experimental groups had higher scores on enthusiasm about science, interest to science, and importance in science than the control group. The retention questionnaire data indicated that all experimental groups had higher scores on enthusiasm about science, interest to science, importance of science and achievement-motivation than the control group. The results suggested that Game and Physical Activities course in accordance with interdisciplinary teaching approaches could be used in increasing science achievement, retention and to develop a positive attitude towards science.