Restorasyon sürecinde yerin ruhu kavramı ve iç mimarlık ilişkisi üzerine bir değerlendirme - Eskişehir Kurşunlu Külliyesi Kervansarayı
An assessment of processing the restoration the concept 'spirit of place' and relationship between interior architecture - example of the Eskişehir Kurşunlu Complex Caravanserai
- Tez No: 395192
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL NALÇAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, İç Mimari ve Dekorasyon, Art History, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç mimarlık, Restorasyon, Yer, Yerin Ruhu, Genius Loci, Eskişehir, Kurşunlu Külliyesi, Kervansaray, Interior Architecture, Restoration, Spirit of Place, Caravanserai
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tarihi yapılar, yapıldığı dönemin bilimsel, sanatsal, teknolojik ve toplumsal mesajlarını günümüze iletebilen, geçmişin birer tanığıdır. Bu durumu yaratan ve onların özgün kimliğini açığa çıkaran güç, tarihi yapının“Yer”le kurduğu bağdan kaynaklıdır. Bu bağ restorasyon süreçlerinde,“Yerin Ruhu”nun korunması şeklinde ifade edilmekte ve günümüzde bu bakış açısının eksikliğiyle yapılan restorasyonlarda tarihi yapının vermek istediği mesaj yitirilmektedir. İç mimarlığın yerin ruhu kavramını bilerek, mekansal ilişkileri daha küçük ölçekte ve detay hakimiyeti katarak sorgulayan ve bugünkü çağdaş gereksinimleri öngörebilen yapısı sayesinde restorasyonda yerin ruhunun korunmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu amaçla; bu tez çalışması, birinci bölümünde iç mimarlık mesleği ve tarihi çevre koruma ilişkisini, ikinci bölümünde yerin ruhu kavramı ve yerin ruhunun korunmasında öne çıktığı düşünülen belli başlı kuramsal yaklaşımları, üçüncü bölümünde ise bu yaklaşımların yol göstericiliğinde Eskişehir Kurşunlu Külliyesi Kervansarayı restorasyonunu değerlendirmektedir. Tezin sonuç bölümü, örneklem alanı üzerinden değerlendirmelerle, iç mimarlığın restorasyon süreçlerinin neresinde yer aldığını ve restorasyonda yerin ruhunun korunmasına nasıl katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Historical buildings which are disseminators of the scientific, artistic, technological and social messages from their period are witnesses of the history. The power which causes this situation and uncovers their unique identity is because of the connection between the historical buildings and“place”. This connection for restoration processes is found voice in protection of the“Spirit of Place”and nowadays the restoration made by without this overview can cause to lose the message which historical building requires to give. Interior architecture is thought that it will make a contribution the spirit of place during the restoration by knowing the concept of spirit of place, examine the spatial relationships on a smaller scale and adding detail domination and predict the structure of today's modern requirements. According to this aim, this thesis evaluate in first part the relationship between interior architecture profession and historical environmental protection, in second part concept of spirit of place and prominent main theoretic approach for protection of spirit of place, in third part guiding with these approaches Eskişehir Kurşunlu Complex Caravanserai's restoration is evaluated. The conclusion part of the thesis with assessment on sample area is demostrates the place of interior architecture for restoration processes and how can it contribute to protect the spirit of place.