Yıllara yaygın inşaat işleri ve muhasebeleştirilmesi
Constructi̇on and repai̇r works spread over years
  1. Tez No: 395225
  2. Yazar: ŞULE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TMS-11, Türk Vergi Mevzuatı, Yıllara Yaygın İnşaat, Onarım, Gayrimenkul, Construction and Repair Works Spread Over Years, Joint Venture, Consortium and Taxation Methods, many successive years
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İnşaat sektörü; ekonominin en önemli sektörlerindendir. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri birden fazla takvim yılını kapsar. Muhasebe vergi uygulamaları açısından diğer sektörlere göre farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar, muhasebenin temel kavramlarından olan dönemsellik ilkesine ters düşmektedir. İnşaat ve onarma işlerinin özel vergilendirme sistemine tabi olabilmesi için; faaliyetin konusu inşaat ve onarma işi olmalıdır. İnşaat ve onarma işi taahhüde bağlı olarak yapılmalıdır. İnşaat ve onarma işi yıllara yaygın olmalıdır. İnşaat ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kesin olarak tespit edilecektir. Tamamının o yılın geliri sayılarak, o yıl beyannamesinde beyan edileceği belirtilmiştir
Özet (Çeviri)
onstruction sector is one of the most important sector of economy. The construction and repair works cover many successive years in the records of accounting. The accounting of construction works differ from the usual accounting of other sectors. These differences of construction accounting is not in line with cyclically balanced budgeting in a single year. Our occupation should be construction or repair works to apply cyclicall reports of accounting records. Also, the construction work has to be done with an aggrement between the parties. The construction work may involve many years of construction. The profit, gain or loss should be calcolated in the final year of construction. The all of profit, tax works, loss or gain should be considered and recorded in the finishing year of the construction.